Izvor: Magyar Szó, 10.Mar.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simulator zavarivača za školu

Tehnička škola „Ivan Sarić“ u Subotici je bogatija za jedan specijalan uređaj, uz čiju pomoć đaci mogu da nauče veštinu zavarivanja. Uz pomoć ovog uređaja deca nauče da zavaruju virtuelno i na taj način se pripremaju za praktičnu nastavu u firmama gde će ovu veštinu koristiti i „uživo“.

Ivan Bajić, direktor škole, je izjavio da uređaj priprema detaljnu analizu kvaliteta zavarivanja koja je veoma korisna za učenike, a i za profesore jer se pomoću nje lakše >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << ispravljaju greške. Rad na ovaj način čini učenje efikasnijim, a istovremeno je i štedljivo jer se mnogo može uštedeti na repromaterijalu.

- Virtualno zavarivanje je prva faza obrazovanja, a u drugoj fazi se posao vrši u stvarnim okolnostima, sa pravim mašinama. Povećava se broj časova provedenih u praktičnoj nastavi; đaci u prvoj godini imaju jedan dan prakse, u drugoj dve, a u trećoj tri. Deo praktične nastave se održava u firmama koje su naznačile da su im potrebni stručnjaci ovog profila. Radi se o firmama kao što su Tatra Vagonka, Grgo Bravar, Cim Gas, Siemens i Continental. Nakon završetka trogodišnjeg obrazovanja mladi će se moći i zaposliti u ovim preduzećima – barem se tome nadamo. Obrazovni program smo prilagodili potrebama ovih firmi, što znači da će dobiti stručnjake sa znanjem za koje se pokazuje potreba. Istovremeno će firme već tokom školovanja moći proceniti sa kakvim kvalitetima raspolažu određeni učenici i moći će izabrati koga će uposliti nakon završetka školovanja.

Škola je uređaj dobila od Organizacije za međunarodnu saradnju iz Nemačke u okviru projekta čiji je cilj reforma obrazovanja stručnih škola u Srbiji. U projekat se uključila i Tehnička škola „Ivan Sarić“.

Axel Borner, saradnik nemačkog Instituta za istraživanje „SVL Halle” je izjavio da je jedan od osnovnih zadataka ovog instituta obrazovanje stručnjaka za zavarivanje. Baš zbog toga su napravili simulator koji pomaže usavršavanje raznih tehnika zavarivanja, a koji su sada doneli i u Suboticu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.