Seminar za mlade lidere

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminar za mlade lidere

Subotica – Ovaj region se najbrže razvija posle ratnih sukoba, njega povezuju mnogi zajednički problemi i izazovi i zato treba da se traže i zajednička rešenja, rekao je Stefano Sanino, generalni dirketor Direktorata za proširenje Evropske komisije na početku trodnevnog seminara Regionalne akademije za demokratiju (RAD).

Tema ovogodišnjeg seminara je „Reforma sistema bezbednosti na zapadnom Balkanu”, a okupio je pedesetak učesnika iz Zagreba, Beograda, Prištine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Skoplja, Podgorice i Sarajeva. Kako je objasnila na početku Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost koji sprovodi projekat RAD-a, ovo je njihov doprinos stvaranju nove generacije političara i političke elite.

Pozdravnu reč učesnicima skupa uputio je i Ivan Vejvoda, dekan RAD-a, koji je takođe govorio o istorijskom teretu ovog regiona ali i da smo region koji se brzo kreće u pravcu saradnje sa Evropskom unijom.

– Evropska unija i njena tela su duboko uključeni u ovaj projekat našeg oporavka jer su uz demokratiju i solidarnost principi na kojima počiva savremeni svet. Međutim, ključ je u našoj odlučnosti da izgradimo društvo koje počiva na vladavini prava i efikasnu državu – rekao je Vojnović.

Uvodno izlaganje na seminaru RAD-a imao je Stefano Sanino koji je ocenio da je 2012. godina bila izuzetno dobra za proširenje Evropske unije, da su pregovori s Hrvatskom bili signal i drugim zemljama u regionu da se EU drži obećanja kada ima pouzdanog parntera. Značajni koraci su napravljeni u saradnji sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Kosovom i Albanijom, ocenio je Sanino.

Obraćajući se učesnicima RAD-a iz regiona, on je naglasio da treba napraviti listu problema koji zahtevaju brzo rešavanje, i da su po njegovom mišljenju tu prioritet izgradnja vladavine parava i ekonomski razvoj.

S druge strane, istakao je i da članice EU imaju određenu dozu zabrinutost što tokom izbornog procesa političke partije ne govore u dovoljnoj šta će činiti radi dalje saradnje sa Evropskom unijom i ostvarenja evropskih ideja.

A. Isakov

objavljeno: 24.02.2013
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.