Izvor: RTS, 04.Jul.2022, 12:13

Sastanak Selakovića i Sijarta u Subotici, potpisane izmene sporazuma o graničnoj kontroli

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Subotici sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.
U Gradskoj kući potpisane su izmene sporazuma između Vlada Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Tim sporazumom bi trebalo da se ubrzaju procedure i olakša prelazak granice u oba pravca.
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je Selaković na konferenciji za novinare posle ceremonije potpisivanja rekao da su odnosi dve države bez presedana u našoj modernoj istoriji, za šta veliku zaslugu imaju predsednik Aleksandar Vučić i predsednik vlade Viktor Orban, koji su svojim ličnim odnosom prijateljstva, a kao dvojica ozbiljnih državnika, uspeli da odnose Srbije i Mađarske i srpskog i mađarskog naroda izvedu na put jakog prijateljstva.
Selaković je rekao da je zadovoljan zbog potpisanog sporazuma, koji će, kako je rekao, doprinositi smanjenju gužvi na graničnim prelazima, ali koji je i značajan iz perspektive izgradnje brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.
Selaković je dodao da je sa mađarskim kolegom bio u prilici da razgovara i o unapređenju ekonomske saradnje, nastavku angažovanja na infrastrukturnim projektima, regionalnoj saradnji i globalnim pitanjima.
Kako je dodao, nakon prošle godine, u kojoj je zabeležena trgovinska razmena između Srbije i Mađarske od oko 2,3 milijarde evra, ove godine u prvih pet meseci razmena je već dostigla oko 1,8 milijardi evra, navodi se u saopštenju.
To je, kako je objasnio, posledica povećane cene energenata, ali i dosadašnjih ozbiljnih investicija Mađarske u Srbiju.
"Koristim i ovu priliku da dragom prijatelju Sijartu zahvalim i na njegovom ličnom angažmanu po pitanju ohrabrivanja mađarskih investitora da dolaze u Srbiju, da ovde ulažu svoj kapital i tako doprinose našem ekonomskom rastu i razvoju. Mađarska je zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner", naveo je Selaković.
Šef srpske diplomatije zahvalio je ministru Sijartu i premijeru Orbanu na tome što podržavaju naš evropski put i na porukama da bi, iz perspektive Mađarske, Srbija trebalo odmah da postane članica EU.
Sijarto: Mađarska i Srbija svakoga dana ispisuju nova poglavlja prijateljstvaMinistar Sijarto istakao je da je zadovoljan zbog činjenice da Mađarska i Srbija svakoga dana ispisuju nova poglavlja prijateljstva, što se ogleda i u gotovo udvostručenoj trgovinskoj razmeni u prvoj polovini ove godine.
"Naš najveći poduhvat svih vremena je modernizacija železničke pruge i u Mađarskoj će početi radovi od 1. avgusta, što znači da ćemo morati da otvorimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj", rekao je Sijarto.
Prema njegovim rečima, danas polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata saradnje.
Sijarto se osvrnuo i na ilegalne migracije, koje će, kako je ocenio, biti sve ozbiljnija pretnja zbog činjenice da će u delovima sveta usled sukoba u Ukrajini nastupiti nestašica hrane.
"Nećemo dozvoliti ulazak nijednom ilegalnom migrantu na teritoriju Mađarske i ne treba da pokušavaju ni da dolaze u Srbiju jer neće imati mogućnosti da nastave svoj put preko Mađarske. Mi ćemo Srbiji pomoći da zaštiti svoju granicu", rekao je Sijarto.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.