Šarić: Od  samo jednog posla  zaradio  sam 30 miliona evra

Izvor: Blic, 03.Jul.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić: Od samo jednog posla zaradio sam 30 miliona evra

Beograd - U finansijskoj istrazi protiv Darka Šarića, kako ekskluzivno saznaje „Blic“, otkrivena je novčana transakcija sa Stankom Subotićem Canetom vredna 40 miliona evra. Trenutno se ispituje o kakvoj transakciji i o kakvom poslu između Šarića i Subotića se radi. Šarić poslao pismo Specijalnom sudu

„Blic" saznaje i da se srpskoj policiji nedavno predao Nebojša Jestrović, nekadašnji direktor Subotićeve firme „Futura", koji je osumnjičen u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansijskoj istrazi protiv Šarića. Jestroviću, koji je spona veze između Šarića i Subotića, određen je pritvor i on se nalazi u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Darko Šarić u pismu koje je prekjuče stiglo na adresu Specijalnog suda i advokata Zdenka Tomanovića, kako je objavio B92, tvrdi da je njegova imovina „stečena onoliko zakonito koliko i imovina velikog broja političara i biznismena u Srbiji i regionu".

- Pošto nijednom niste objavili, a znate da samo iz jednog posla između moje firme i jedne poznate nemačke firme imam 30 miliona evra na računu, kao i da sam pre pet godina, kada je donet Zakon o legalizaciji, prijavio svoju imovinu, vi ste to jednostavno oteli - navodi se u pismu. Šarić je u pismu optužio državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena da objavljuje neistine o pripremama atentata na Borisa Tadića i Mileta Jerkovića.

- Osim ovih „atentata", tu su i druga ubistva, povezanost sa Lukom Bojovićem, Cvetkom Simićem, Sretkom Kalinićem i zemunskim klanom i predstavljanje mene kao njihovog nalogodavca, što je ortodoksna laž i želja Homena i njegovih prijatelja da skrenu istinu i prikriju nalogodavce koji su možda u njihovoj službi - navodi Šarić.

U međuvremenu, srpska policija, koja vodi istragu protiv Šarića, otkrila je još dve kompanije registrovane u američkoj državi Delavere i jednu osnovanu na Gibraltaru, na čije je račune polagan novac zarađen od šverca kokaina iz Južne Amerike. Kako „Blic" saznaje, Šarić je iz SAD poslovao preko kompanija „Lafino trejd" i „Fajnenšel ejndžels", a sa Gibraltara preko „Bonake enterprajs limitid". Pod istragom se trenutno nalazi sedam of-šor kompanija za koje su sumnja da su Šarićevo vlasništvo, tri nove i četiri ranije otkrivene: „Secondo porto shipping", „Maximus shipping", „Matenico LLC" i „Durabilly LLC". Preko ovih kompanija Šarić je u Srbiju ubacivao novac zarađen od šverca kokaina iz Južne Amerike.

- Kupovinom i privatizacijom preduzeća u Srbiji Šarić se tereti da je oprao 4.386.800 evra i više od 200 miliona dinara, što je ukupno više od šest miliona evra. To je cifra koja je u dosadašnjoj istrazi potkrepljena dokazima. Radi se o novcu koji je Šarić uložio u privatizaciju i finansiranje hotela „Putnik" i „Vojvodina" i preduzeća „Mitrosrem", ali to je samo deo novca koji je pljevaljski narko-bos uložio u Srbiju - kaže izvor „Blica".

On navodi da je glavni Šarićev saradnik za osnivanje i upravljanje of-šor kompanijama bio Predrag Milosavljević, koji je kao finansijski stručnjak bio angažovan u Šarićevom preduzeću „Municipijum S".

- Sa pozicije direktora ovog preduzeća, on je sa računa of-šor kompanija, na koje je uplaćivan keš od prodaje kokaina, prebacivao novac u Srbiju kroz navodne pozajmice i kupoprodajne ugovore - kaže izvor „Blica". On navodi da je Šarić novac preko of-šor kompanija ulagao u banke kao depozite na osnovu kojih je dobijao kredite.

- Te su banke uglavnom u inostranstvu - Crnoj Gori, Austriji i Holandiji. Novac od tih kredita je dolazio u Srbiju. Krediti nisu vraćani, već je banka zbog neizmirenih obaveza preuzimala depozite - objašnjava naš izvor. On navodi da je novac u Srbiji zatim usmeravan u kupovinu firmi pod formom „subordiranih pozajmica", kojima je Šarić kupovao firme bez kupoprodajnih ugovora.

MUP: Krije se u Crnoj Gori

Srpska policija nije dobila informaciju da je Darko Šarić napustio Balkan i otputovao u Južnoafričku Republiku, nezvanično tvrde u MUP Srbije.

- Naše informacije od momenta kada je u januaru pokrenuta istraga protiv Darka Šarića zbog šverca kokaina jeste da se on krije u Crnoj Gori. Od tada ta informacija se nije promenila niti smo od kolega iz drugih država dobili informaciju da je Šarić napustio Balkan i otputovao u neku drugu zemlju - kažu u MUP Srbije.

Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović izjavio je prekjuče da je iz Slovenije saopšteno da je Šarić napustio Balkan.

- Iz Slovenije je saopšteno da su identifikovani pasoši i otkriven način na koji je Šarić ilegalno napustio Balkan i otišao u Južnoafričku Republiku - izjavio je Veljović.

U srpskoj policiji tvrde da od kolega iz Slovenije nisu dobili obaveštenje o Šarićevom bekstvu u Južnoafričku Republiku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.