Sanacija centralnog dimnjaka Subotičke toplane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2018, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija centralnog dimnjaka Subotičke toplane

Subotička toplana počela je danas sanaciju centralnog dimnjaka, jednog od najvažnijih objekata u sistemu proizvodnje toplotne energije. U dimnjak se uvlači uložak koji će u značajnoj meri produžiti vek ovog kapitalnog objekta, a građanima obezbediti sigurno grejanje.

Dimnjak Subotičke toplane stavljen je u funkciju 1989. godine i tada je projektovan za veoma visoke temperature produkata sagorevanja od preko 200 stepeni celzijusa. Godine 2004. Toplana je počela da koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i toplotu izduvnih gasova, pa je temperatura produkata sagorevanja snižena na 60 stepeni. To je sa jedne strane poboljšalo energetsku efikasnost sistema, ali je sa druge dovelo do pojave veće količine kondenza koji je veoma agresivno delovao na dimnjak. Kako bi ga zaštitili u njega ovih dana ugrađuju uložak.

"Bili smo primorani na ovakav potez, na uvlačenje uloška, koji će zaštiti betonsko stablo dimnjaka, ali će u isto vreme omogućiti sakupljanje kondenzata i njegovu neutralizaciju, odnosno dovođenje na neutralni PH nivo. Suština investicije je dakle zaštita i produžavanje veka ovog kapitalnog objekta", objašnjava Darko Andrašić, izvrši direktor JKP "Subotička toplana".

Letnji period je izuzetno važan za Toplanu, jer je to period kada se sprovode važne investicije, kao i ova vezana za dimnjak. I ovaj posao subotičko preduzeće finansira iz sopstvenih sredstava.

"Toplana sve investicije iz prethodnih godina, kao i ove godine finansira iz sopstvenih sredstava. Ova investicija je apsolutno iz sopstvenih sredstava i ima vrednost preko 20 miliona dinara", ističe Dervo Ahmetović, direktor JKP "Subotička toplana".

Remonti u postrojenjima Subotičke toplane su pri kraju, tako da u predstojeću sezonu ovo preduzeće ulazi potpuno spremno. Subotičanima, koji su priključeni na Toplanu i ove godine biće obezbeđeno stabilno grejanje, poručuju iz preduzeća.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.