Izvor: Magyar Szó, 06.Mar.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samostalnije komore – kvalitetnija zdravstvena zaštita

Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak dalo na javnu raspravu radnu verziju Nacrta zakona o izmena i dopuna zakona o komorama zdravstvenih radnika. Jedna od destinacija javne rasprave je bila Subotica, a na raspravi su bili prisutni i članovi vojvođanskog ogranka Komore zdravstvenih sestara i tehničara srbije. Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o komorama zdravstvenih radnika je predstavio član radne grupe koja je izradila nacrt, dr. Aleksandar Evetović. Naglasio je da su prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << izrade predloga kao primer uzeli zdravstvene komore država Evropske Unije, a cilj izmena i dopuna je decentralizacija komore čime bi ogranci i regionalne komore imale sopstveni budžet, pravo na donošenje odluka i svoju nadležnost. Prema rečima Evetovića, promene zakona o komorama su prvi korak promena zdravstvenih zakona.

- Da bi se obistinilo ono što je u novembru najavio ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, treba još mnogo da se učini. Ministar je govorio o tome da će država uskoro snositi troškove i ako pacijent zatraži pomoć u privatnoj lekarskoj ordinaciji. Izmena zakona o komorama zdravstvenih radnika je prvi korak u tom pravcu – rekao je Evetović za „Mađar so“.

Prema rečima stručnjaka, ovim predlozima za promenu zakona se pokušavaju rešiti problemi na koje lekari upozoravaju još od 2003. godine. Zadatak njegove radne grupe je bio da ukaže na one tačke zakona koje omogućavaju korupciju, odnosno sukob interesa.

Prema rečima doktora Evetovića radnu grupu je oformilo Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde još u novembru.

- Evropski Parlament je već više puta upozorio Srbiju da je u srpskom zdravstvu korupcija prisutna u velikoj meri. Poglavlje 23. predpristupnih pregovora eksplicitno kaže da se ovaj problem mora rešiti. Mišljenje radne grupe je bilo da se prilikom potpune promene zakona treba poći od osnova, a u ovom slučaju su komore ta osnova. Treba se napraviti komora koja izjednačava privatni i državni sektor, odnosno koja će biti potpuno samostalna – kaže Evetović. U cilju da se u Srbiji uvede evropski sistem zdravstvenog osiguranja, treba da se promeni svaki segment zdravstvenog zakonodavstva počev od finansiranja preko zakona koji se odnose na lekove pa sve do zakona o zdravstvenom osiguranju.

- Bitan segment pomena će biti taj da se mora osigurati tok novca koji pacijent uplati na ime zdravstvenog osiguranja. Novac treba da prati pacijenta – kaže Evetović, dodajući da se fond zdravstvenog osiguranja već i u staroj Jugoslaviji koristio za krpljenje rupa u budžetu.

Stručnjak kaže da se mora osnovati snažna i nezavisna komora.

- Komore će se osnivati na izborima, regije i grane će biti nezavisne jedna od druge, a svaka će imati svoj budžet, svoj delokrug i moći će donositi odluke. Sve će biti mnogo transparentnije, a put novca će lakše moći da se prati. A nakon promena zdravstvenih zakona, u Srbiju mogu doći i privatna zdravstvena osiguravajuća društva – kaže Evetović.

Komora zdravstvenih sestara i tehničara Srbije trenutno ima 90 hiljada članova – izjavila je Jovanka Ralić, predsednica izvršnog odbora vojvođanskog ogranka komore. Ona dodaje de je oko 10 hiljada medicinskih sestara nezaposleno. „Pored niske plate, naš najveći problem je što je komora centralizovana i što Ministarstvo zdravlja određuje kada i koliko medicinskih sestara može primiti određena zdravstvena ustanova. Država ne samo da nas ne priznaje, nego nas ni ne poštuje, iako su naše medicinske sestre i medicinski tehničari veoma traženi u celoj Evropi. Kada je država osnovala našu komoru, nadali smo se da će to biti institucija koja može da zaštiti naše interese, ali mi smo još daleko od toga. Nadamo se da će nakon izmena i promena zakona naša komora moći da obavlja svoje zadatke. Najvažnije je da se pravno osigura decentralizacija komora, da razne grane komore imaju mnogo veće nadležnosti, da mogu da raspolažu sa svojim budžetom, da imaju reč u kadrovskim pitanjima i da imaju prava izdavati licence o stručnim medicinskim radnicima“ – kaže Ralić.

Na javnoj raspravi je postignut dogovor da će komora medicinskih sestara svoje predloge za Nacrt izmena i promena zakona dostaviti nadležnima i da će i u radnu grupu predložiti jednog svog člana.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.