Salford muze potrošače?

Izvor: RTS, 11.Avg.2010, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salford muze potrošače?

Ministarstvo poljoprivrede za nestašicu mleka okrivilo investiocioni fond "Salford", u čijem sastavu su "Imlek" i "Subotička mlekara". Podnet zahtev Komisiji za utvrđivanje monopola i očekuje se hitna reakcija nadležnih organa. "Imlek" tvrdi da nije kriv.

Nestašica mleka na tržištu Srbije rezultat je špekulativnih radnji investicionog fonda "Salford", u čijem sastavu posluju "Imlek" i "Subotička mlekara", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sadu je osnovan konzorcijum proizvođača sirovog mleka, kako bi se organizovano nastupalo. Od otkupljivača će se tražiti da litar mleka otkupljuju za 0,32 evra, odnosno 33,6 dinara, u šta nije uključen PDV, niti bilo koji drugi vid podsticaja države.

Ugovor su potpisali proizvođači koji zajedno proizvode oko 200 hiljada litara mleka dnevno, a u Konzorcijumu su fizička i pravna lica i registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

U saopštenju se navodi da je Komisija za zaštitu konkurencije dva puta utvrdila monopolski položaj "Salforda" na tržištu i naglašava da je Ministarstvo poljoprivrede "ponovilo zahtev Komisiji o utvrđivanju monopola i da očekuje hitnu reakciju nadležnih organa".

Kako je istaknuto, Ministarstvo poljoprivrede će, i ubuduće, podržavati poljoprivrednike koji se bave stočarstvom i "nema nameru da pare iz budžeta stavlja u džep investicionim fondovima, čiji je cilj samo zarada, a ne razvoj i strateško vezivanje za mlekarski sektor".

Ministar poljoprivrede Saša Dragin navodi da postoji mogućnost da se poveća cena mleka u otkupu jer ista kompanija u zemljama u okruženju plaća otkupnu cenu mleka 28 evrocenti, a kod nas 25 evrocenti.

"Mislim da ubuduće moramo da razmišljamo o tome ko nam investira u ovako značajne sisteme i da li jedan investicioni fond može da održava jednu veliku i bitnu industriju za poljoprivredu Srbije, kao što je proizvodnja mleka ili treba da tražimo neke partnere, kao što su firme koje su celo svoje poslovanje podredile mlekarskom sektoru", ocenio je ministar.

Dragin je naveo da postoje razne firme u svetu koje su renomirani proizvođači mleka i koje bi želele da uđu na srpsko tržište i ocenio da je to budućnost srpskog mlekarstva.

Ministarstvo poljoprivrede ima svakodnevne kontakte sa Centralnom asocijacijom proizvođača mleka, ističući da su sve uredbe u vezi sa razvojem mlekarskog sektora za 2010. godinu pisane zajedno sa predstavnicima te asocijacije.

Naglašeno je da se sve subvencije redovno isplaćuju i za razliku od zemalja u okruženju, pored premije za mleko, Ministarstvo godišnje daje 12.500 dinara po kvalitetnoj muznoj kravi.

U saopštenju se navodi i da je omogućena nabavka kvalitetnog priplodnog materijala, što znači da od kupljenih 10 junica Ministarstvo plaća tri ili četiri junice. Ministarstvo naglašava i da je ove godine program veterinarskih mera besplatan.

Više cene, manje mleka

Kompanija "Imlek" saopštila je da nije kriva za nestašicu mleka u Srbiji, reagujući na tvrdnje Ministarstva poljoprivrede da je nestašica mleka rezultat špekulativnih radnji investicionog fonda "Salford".

Kompanija "Imlek" je navela da redovno izmiruje obaveze prema proizvođačima mleka i da i danas otkupljuje sve količine mleka koje zadovoljavaju standarde te firme.

Direktor Slobodan Petrović smatra da se novim ulaganjem u mlekarsku industriju i uvozom može razrešiti nestašica mleka.

"Imlek" je naveo da od početka maja beleži pad otkupa sirovog mleka do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu i plan za 2010. godinu.

Kompanija "Imlek", u čijem sastavu posluju tri mlekare, najavila je da će, od sredine avgusta, podići otkupne cene sirovog mleka 10 odsto i maloprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda pet procenata.

Kao razlog za povećanje cena navedena je veća cena stočne hrane i 20 odsto manja isporuka mleka od proizvođača.

Cenu proizvoda su, zbog povećanja troškova proizvodnje, podigle i niška i loznička mlekara.

Kako mediji prenose, u mnogim gradovima Srbije, ovih dana došlo je do nestašice mleka, jer su farmeri prestali da isporučuju mleko, zbog niske otkupne cene i malih državnih subvencija, koje po litru iznose 1,5 dinara.

U poslednja tri meseca otkupljena je četvrtina mleka manje nego u istom periodu lane.

"S jedne strane imate veliki broj individualnih potrošača čija je proizvodnja usitnjena. Imate svakako tu jaku poziciju Imlaka, odnosno Salforda koji može da nameće uslove poslovanja proizvođačima što smo mi i ustanovili. Sa treće strane tu je i Ministarstvo koje bi trebalo da preduzme neke sistemske dugoročne mere", rekla je Dijana Marković-Bajalović iz Komisije za zaštitu konkurencije.

U Komisiji za zaštiti konkurencije rešenje vide u sistemskim dugoročnim merama, kao u zemljama Evropske unije, gde je poljoprivreda izuzeta od slobodne konkurencije.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.