Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 07:10

Sa mašinom za lasersko sortiranje voća valjevsko preduzeće osvaja tržišta

Koristeći sredstva IPARD programa, fabrika "Ce ta fruit" modernizovala je preradu voća, pa je postala jedan od naših najvećih izvoznika smrznute jagode, maline, višnje i šljive na evropsko tržište.
Dejan Todorović u Subotici kod Koceljeve na tri hektara uzgaja šljivu i drugo voće. Sve plodove prodaje valjevskom preduzeću "Ce ta fruit", koje u tom selu ima modernu fabriku za zamrzavanje i preradu voća.

"Već 20 godina predajemo kupinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << malinu, šljivu hladnjači. Znači nam jer je blizu. Uspešno sarađujemo i zadovoljni smo", kaže Todorović.
Srpsko-nemačka firma veliki proizvodni pogon ima i u Kotraži kod Lučana. Godišnje otkupi oko 10.000 tona voća.
Svrstala se među najveće prerađivače i izvoznike smrznutog voća iz Srbije.
Da bi zadržali lidersku poziciju, sredstvima iz IPARD programa kupili su mašinu za lasersko sortiranje voća, vrednu 42 miliona dinara.
Živana Todorović, direktorka i suvlasnica "Ce ta fruit" kaže da je firma sto odsto izvozno orijentisana, te da su IPARD sredstva koristili za nabavku nove "Sorteks" mašine koja je ubrzala proces proizvodnje.
"Dobili smo bolji kvalitet proizvoda i pomogla nam je u osvajanju novih tržišta. Planiramo da i ubuduće koristimo IPARD programe za nabavku još savremenije opreme", kaže Todorovićeva.
Voće kupuju na teritoriji cele Srbije. Sve zamrznute količine prodaju tržištima Nemačke i Austrije, a od prošle godine i Amerike.
Veroljub Matić, predsednik Skupštine opštine Koceljeva ističe da je najvažnije za tu opštinu, kao i državu, što je reč o izvoz od sto odsto. "Sto odsto deviza ostaje državi jer nema kontra uvoza", kaže Matić.
"Ce ta fruit" zapošljava 110 radnika. Pre 20 godina, proizvodili su tek 300 tona smrznutog voća.
Idući u korak sa savremenim tehnologijama i koristeći IPARD programe, ovde očekuju povećanje proizvodnje i nove kupce iz zemalja Evropske unije i Amerike.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.