Izvor: Blic, 07.Nov.2016, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa 87 godina saznala da nikada nije bila državljanin Srbije

Smiljka Knjur (87) iz Subotice saznala je da nikada nije upisana u knjigu državljana Srbije tek  kada je njen sin otišao u Policijsku upravi da bi podneo zahtev za biometrijsku ličnu kartu.

Baka Smiljka je rođena u Srpskom Krsturu i u Subotici živi skoro 60 godina. Plaća porez, dobija pozive za glasanje, nasledila je muževljevu penziju, nikada nije napuštala zemlju i od 1992. ima trajnu ličnu kartu.

-U zahtevu sam naveo da želimo da oni prikupe dokumenta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izdavanje nove lične karte, ali imali su samo izvod iz knjige rođenih. Potražio sam u jednoj od kancelariji savet gde su mi odbrusili da majka mora da plati 17.700 dinara ili neće dobiti penziju. Tada smo krenuli u potragu za njenim državljanstvom. Obišli smo ceo Banat i nigde nije upisana. Bili smo i u školi koju je pohađala na Kelebiji, ali nema nijednog dokumenta o njenom državljanstvu – priča Veselin Knjur.

Baka Smiljka prebira po dokumentima i oči su joj pune suza jer je ceo život živela u Srbiji i verovala da je srpski državljanin. Teško joj pada saznanje da mora da plati da bi to postala tek u osmoj deceniji života.

- U Gradskoj upravi, u Matičnoj knjizi rođenih nije navedeno ni državljanstvo njenih roditelja, a ja sam nedavno dobio mađarsko državljanstvo i Konzulat Mađarske mi je dao dokument u kome piše da su mi otac i majka državljani Srbije. Pisao sam premijeru Aleksandru Vučiću i dobio odgovor da će mi biti javljen datum termina za prijem, ali od tada je prošlo tri meseca. Više ne znamo kome da se obratimo – kaže Veselin Knjur.

Ombudsman Zlatko Marosiuk kaže za "Blic" da slučaj baka Smiljke nije usamljen, da ih ima na stotine širom Srbije što izuzetno komplikuje i poskupljuje izradu nove lične karte.

- Subotički SUP je zbog velikog broja ovakvih slučajeva tražio da se ti ljudi oslobode plaćanja takse, ali, nažalost, zahtev je u Beogradu odbijen– objašnjava Marosiuk.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.