SVETKOVINA ZAVRŠETKA ŽETVE U SUBOTICI

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETKOVINA ZAVRŠETKA ŽETVE U SUBOTICI

SUBOTICA - U Subotici će sutra početi tradicionalna svetkovina završetka žetve "Dužijanca", koja se slavi već čitav vek, a centralna svečanost predviđena je za nedelju, najavila je Turistička organizacija Srbije.

"Dužijanca" je drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a posebno na rodu pšenice, koji su bunjevački Hrvati u Bačkoj oblikovali u svečanu priredbu koja pleni lepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i religioznošću, navedeno je u saopštenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Reč je delu jedinstvenog kulturnog projekta, koji traje od 25. aprila do poslednje nedelje avgusta, a u tom razdoblju se održava niz manifestacija, koje imaju različite sadržaje.

Svečanost će sutra ujutro početi otvaranjem izložbi "Stari obrti i alati" i radova sa Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta u Gradskoj kući. Za kraj dana predviđeno je tamburaško veče na Trgu Slobode, gde će se predstaviti bandaši i bandašice, dodeliti nagrade aranžerima najlepših izloga i održati smotra tamburaških orkestara. Za subotu predviđena je svečana večernja u katedrali Svete Terezije Avilske i Skupština risara sa gala koncertom folklornih ansambala. Nedeljno jutro počinje ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka i svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije. Oko podneva kreće svečana povorka do centralnog gradskog trga, gde će se izvršiti predaja hleba gradonačelniku Subotice. Za veče na Trgu Slobode predviđena je priredba "Bandašicino kolo".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetkovina "Dužijanca" povodom završetka žetve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2010, 03:13

SUBOTICA -..U Subotici će danas početi tradicionalna svetkovina završetka žetve "Dužijanca", koja se slavi već čitav vek, a centralna svečanost predviđena je za nedelju, najavila je Turistička organizacija Srbije..."Dužijanca" je drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a posebno na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.