SU: Vodovod i Čistoća traže poskupljenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Vodovod i Čistoća traže poskupljenje

Subotička javna komunalna preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Čistoća i zelenilo” zatražila su od osnivača, lokalne samouprave, saglasnost za povećanje cena svojih usluga.

U zahtevu “Vodovoda i kanalizacije” za povećanje cena čiste vode, odvođenja otpadnih voda i njihovog prečišćavanja, koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, navodi se da trenutne cene važe od 1. aprila prošle godine, a da bi poskupljenje stupilo na snagu prvog dana oktobra ove godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema predloženom cenovniku, cena kubika čiste vode za domaćinstva bi poskupela sa 42,30 na 44,8 dinara, odnosno za 5,91 odsto.

Odvođenje otpadnih voda poskupelo bi za skoro 18 odsto, sa 21,53 na 25,4 dinara po kubiku, dok bi prečišćavanje otpadnih voda poskupelo sa 23,4 na 28,8 dinara po kubiku, odnosno za 23,08 odsto.

Cene usluga za korisnike u poslovnim prostorime ne bi se menjale, osim u slučaju prečišćavanja voda koje bi pojeftinilo za jedan dinar po kubiku.

U ovogodišnjem programu poslovanja “Vodovoda i kanalizacije” navedeno je da obaveza izjednačavanja cena njihovih usluga za sve kategorije potrošače proističe iz ugovora zaključenog između Evropske banke za obnovu i razvoj i Grada Subotica za izgradnju novog prečistača.

Tim ugovorom je predviđeno da se od 2012. godine vrši postepeno usklađivanje cena, kako bi krajem 2015. godine cena za sve kategorije potrošača iznosila 112 dinara po metru kubnom.

Poskupljenje je zatražilo i javno komunalno preduzeća “Čistoća i zelenilo”, u skladu za zakonskim preporukama od maksimalno 5,5 odsto, takođe od 1. oktobra.

O zahtevima ova dva javna preduzeća treba da se izjasni Gradsko veće i Skupština grada.

Potencijalno povećanje cena za projektovani nivo inflacije od 5,5 odsto sastavni je deo programa poslovanja gotovo svih javnih preduzeća na teritoriji grada, a na osnovu ranijih iskustava nije isključeno da još neko od njih zatraži poskupljenje.

Takođe, na osnovu istih iskustava nije isključeno da će neki od tih zahteva biti i odbijeni.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Subotičane boli glava od komunalija

Izvor: B92, 04.Sep.2014

Subotička komunalna preduzeća Vodovod i kanalizacija i Čistoća i zelenilo tražila su od osnivača, lokalne samouprave, saglasnost za povećanje cena svojih usluga..U zahtevu "Vodovoda i kanalizacije“ za povećanje cena čiste vode, odvodjenja otpadnih voda i njihovog prečišćavanja, koji je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.