SU: Učenici kuvali zdrave obroke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Učenici kuvali zdrave obroke

U Subotici je obeležen Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom. Učenici Hemijsko-tehnološke škole u Subotici su, u okviru promotivne akcije "Mladi kuvaju", svojim vršnjacima poslužili zdrave obroke.

Učenici su učili kako se prave mafini ili energetske žitne štanglice i pileća salata kao kompletan obrok. Đaci kažu da se pravilno hrane i da u organizam unose dosta voća, povrća I mesa, a izbegavaju brzu hranu.

"Pravilna ishrana je u stvari to da mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne jedemo puno masnoga, da vodimo računa o ishrani I da jedemo što više voća I povrća", rekla je Natalija Sretenović I/11.

"Pravilna ishrana je po meni voće, povrće, neke žitarice. Ne brza hrana, neke masne namirnice da se jedu jer to može da dovede do bolesti", kaže Mihajlo Skenderović.

"Da ne unosim puno nezdrave hrane, brzu hranu, pomfrit, da ne idemo u Mekdonalds", ističe Lazar Antonić, I/11.

Cilj ove promotivne akcije je osposobljavanja mladih da samostalno pripreme zdrav obrok i odaberu zdrave navike u ishrani. Stručnjaci upozoravaju da preko 60 odsto dece koja imaju prekomernu težinu i gojaznost do puberteta, ostaju gojazni i kao odrasle osobe.

"Napravićemo mafine, jedan recept slatki i salatu, prosto da deca vide da salata jeste i može da bude jedan celovit obrok, sa puno povrća koji oni često ne unose u dovoljnoj količini", objašnjava Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za javno zdravlje, Zavod za javno zdravlje Subotica.

Poslednje istraživanje je pokazalo da 51 odsto dece svakodnevno jede voće i 57 odsto povrće, dok ih preostali ne konzumiraju dovoljno ili nikako.

Interesantno je da se na stolu najčešće nađe beli hleb, a opao je procenat onih konzumiraju integralni.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.