SU: Pogrebnici nezadovoljni gradskom odlukom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2016, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Pogrebnici nezadovoljni gradskom odlukom

Subotički privatni pogrebnici nezadovoljni su predlogom nove gradske Odluke o sahranjivanju i grobljima. Smatraju da će novom odlukom, koja će se na dnevnom redu Skupštine naći u četvrtak, doći do monopola i kolapsa u ovoj oblasti, kao i do zatvaranja privatnih pogrebnih preduzeća.

Predlogom nove odluke, koja je izrađena nakon što je Ustavni sud pojedine delove dosadašnje oduke proglasio nezakonitim, nisu zadovoljni ni u subotičkoj Biskupiji.

Subotičke vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krivo tumače Zakone i odluku Ustavnog suda o zakonitosti dosadašnjeg načina sahranjivanja u Subotici, smatraju privatni pogrebnici. Kako su istakli na današnjoj konferenciji za novinare, predlogom nove odluke biće uveden monopol u ovoj oblasti, ostaće bez određenih poslova, dok za nadležno javno preduzeće smatraju da nema kapaciteta da ih obavlja, niti mogućnosti da ih poveća. Sve to će, po njima, dovesti do kolapsa.

"Nismo mi u igri tako bitni. Ne radi se o nama, nego o interesu građana. Ja mislim da je to sasvim normalno da imamo svuda konkurenciju", kaže Jožef Miškolci, vlasnik privatnog pogrebnog preduzeća "Funero".

Predlog nove odluke, kao i sam Zakon, u delu koji se tiče crkvenih grobalja, ima dosta nejasnoća i za Subotičku biskupiju, koja postavlja pitanje da li se radi o nekoj novoj nacionalizaciji njihove imovine. Pre više od godinu dana, Međunarodna biskuspka konferencija je tražila od nadležnih odgovor na ovo pitanje, ali ga do sada nije dobila.

"Mi se nadamo da i ovom odlukom Gradske Skupštine, koja sledi ovde u Subotici, a jednako tako i tim zakonskim rešenjem, neće biti provedeno u praksu nešto što smo iskusili nakon Drugog svetskog rata", veli Mirko Štefković, sekretar subotičke Biskupije.

Nakon što je Ustavni sud pojedine delove dosadašnje odluke proglasio nezakonitima, odbornici Skupštine grada će o novom predlogu odluke raspravljati na sednici koja je zakazana za četvrtak. Na predlog odluke, po rečima privatnih pogrebnika, već su uloženi amandmani.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.