SU: Izložba alternativnog stripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Izložba alternativnog stripa

U Galeriji "Dr Vinko Perčić" u Subotici, u petak 20. februara biće otvorena Izložba alternativnog stripa.

Program počinje u 19 časova, a izložba će biti otvorena do 9. marta.

Koliko su raznoliki nazivi za medij strip, toliko su različiti i njegovi prikazi u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj i Srbiji. Istorija nastanka stripa neposredno odražava pojedine političke okolnosti i otvorenost društva u pogledu na ovu umetničku formu i ovaj oblik komunikacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zbog toga od zemlje do zemlje varira granica između mejnstrim i alternativnog stripa. comiX­con­nec­tion predstavlja nezavisni strip iz ovih pet zemalja u najširem smislu reči i skreće pažnju na različitosti i moguće veze, kaže se u najavi.

U centru pažnje nisu samo umetnici i njihova aktuelna dela. Svestrana umreženost koju sami grade i koja ih okružuje, podjednako je važna. Pojedini autori stripa osnivaju udruženja, klubove ili grupe, sarađuju i objavljuju fanzine i magazine. Sadržajem, formom i stilom njihov rad svesno ne podleže normama tržišta koje komercijalni mejnstrim stripovi prate. Svoje priče pripovedaju i oblikuju rasterećeni od pritiska prodaje. Njihovi stripovi privlače posebnu vrstu publike, koja se ne pridobija uobičajenim tržišnim strategijama.

Kako to onda nezavisan strip nalazi svoje čitaoce? U tome pomaže mreža angažovanih i motivisanih ljudi iz udruženja, izdavačkih kuća i knjižara, aktivnih na različitim nivoima u zemlji i inostranstvu. Organizuju festivale, izložbe, radionice i pridobijaju izdavače i sponzore, čime osiguravaju širu spoznaju, obostrani kontakt i razmenu i učvršćuju niti ovog šarenog pletiva.

Za mentalnu mapu pojedinih mreža ipak je tipična, najčešće jednostrana orijentacija po principu: „licem ka zapadu, a leđima ka ostalima”. Neposredni susedi često su izvan vidorkuga. Upravo na ovu činjenicu projekat comiX­con­nec­tion i usmerava pažnju u ovim zemljama. Projekat upućuje na već postojeće i eventualne buduće veze mimo istorijsko — političkih, jezičkih i mentalnih granica.

„Jedan strip retko dolazi sam!“ Ovo se odnosi na srodne umetničke forme kao što su ilustracija, grafički dizajn, animacija, street art, grafiti, muzika i performans. Različite promene perspektive i širenje vidika, kao rezultat ovakvog sinopsisa, vode – nadajmo se – ka sinergiji u umrežavanju, do podizanja svesti i naposletku do povećanja vrednovanja ove vrste stripa. Nesaglediv opseg mogućnosti koje medij strip nudi, upućuje na brojne oblasti, u kojima bi strip, kao inovativan oblik komunikacije, mogao da se koristi u budućnosti.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Comixconnection

Izvor: Arte, 19.Feb.2015, 12:12

U petak, 20. februara u 19. sati u Galeriji "dr. Vinko Perčić", Maksima Gorkog 22, Subotica, otvara se izložba alternativnog stipa comixconnection, autorke Beate Wild iz Berlina...Comixconnection je  Projekt koordinacije Istočne, Srednje i Jugoistočne Evrope pri Muzeju evropskih kultura, nacionalnih...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.