SU: Direktorka gimnazije nije reizabrana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2016, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Direktorka gimnazije nije reizabrana

Nakon što je glasovima većine, a uz protivljenje opozicije, Mađarski nacionalni savet (MNS) uskratio saglasnost na reizbor direktorke Gimnazije za talente "Deže Kostolanji" iz Subotice, protestno saopštenje je izdala sama direktorka Aniko Varga, a zatim i tridesetak profesora te gimnazije i oko 220 bivših učenika.

MNS je doneo takvu odluku, iako su prethodno reizbor direktorke podržali i nastavno veće te subotičke gimnazije i školski odbor. Aniko Varga je bila jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kandidat za direktora, piše portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Direktorka je odbacila optužbe MNS-a da ne sarađuje sa aktuelnim sazivom tog tela, da gimnazija podstrekuje đake na nastavljanje studija u Mađarskoj, da ne sarađuje s drugim srednjim školama i da nema priznanja.

Profesori koji su potpisali protestno pismo su podsetili da je slogan te škole "Pobunjenik zauvek" i optužbe MNS-a na račun direktorke nazvali neutemeljenim.

U otvorenom pismu bivših đaka gimnazije navodi se da su "zapanjeni" kampanjom započetom protiv te škole i direktorke.

Civilna organizacija Mađarski pokret je prethodno ocenila da je Aniko Varga postala "nepodobna" jer je jedna od osnivačica Mađarskog pokreta.

Gimnazija za talentovane učenike sa mađarskim nastavnim jezikom "Deže Kostolanji" postoji 13 godina.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.