Ruta ilegalnih migranata

Izvor: RTS, 24.Feb.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruta ilegalnih migranata

Na snimku granične policije, ilegalni migranti pokušavaju da se domognu Koridora 10, gde ih čeka vozilo koje ih dalje prevozi ka Nišu i severu zemlje. Iz pravca Makedonije, migranti dolaze iz mesta Lojane, nedaleko od granice sa Makedonijom. Tamo se, prema nezvaničnim podacima, nalazi jedan od ilegalnih prihvatnih centara.
Put dalje vodi preko Miratovca sa srpske strane, pa dalje ka Subotici i granici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Mađarskom, a nešto ređe i ka granici sa Hrvatskom.

"Nažalost, naši državljani uveliko učestvuju u organizaciji omogućavanja tog tranzita i prebacivanja ilegalnih migranata preko teritorije Srbije i uvek se to dešava ilegalnim kanalima kada je u pitanju prelazak državne granice", kaže Duško Klikovac, šef Odseka za suzbijanje ilegalnih migracija.
Uglavnom se radi o punoletnim muškarcima iz azijskih i afričkih zemalja u kojima ima ratnih ili političkih sukoba. Ima dana kada policija pronađe i trudnice, ili žene sa malom decom.
Oni koji se bave krijumčarenjem, zarađuju od 100 do 400 evra po migrantu za prevoz od juga do severa zemlje.
"Ove kriminalne grupe koje se bave krijumčarenjem ljudi imaju međunarodni karakter. Taj lanac krijumčarenja se proteže iz Grčke, preko Makedonije, Srbije koja je za njih samo tranzitna zemlja, pa do zemalja Zapadne Evrope, koje su u stvari krajnja desetinacija ilegalnig migranata", objašnjava inspektor na suzbijanju ilegalnih migracija u Preševu Siniša Arsić.
Ukoliko migranti u trenutku privođenja zatraže azil, od policije dobijaju potvrdu da se u roku od 72 sata jave jednom od centara za prihvat azilanata. Sa tom potvrdom oni mogu da se nesmetano kreću, a na put, iz Niša npr. bez pratnje odlaze do zvaničnog Centra za azilante
"I tu ima dosta zloupotreba, jer se veći broj tih lica nikada ne javi u centar u koji su upućeni", rekao je Klikovac.
Ima i onih koji ilegalno pokušavaju da pređu srpsko-bugarsku granicu, planinsku i vrlo nepristupačnu, jer prema operativnim saznanjima ilegalnih prihvatnih centara ima i u susednoj Bugarskoj sa kojom imamo sporazum o readmisiji.
"Imamo dobru saradnju sa meštanima, jer nam žitelji prigraničnih sela uvek jave ako primete bilo šta što ne odgvora uobičajnoj situaciji", kaže Nenad Vučić, načelnik Regionalnog centra granične policije ka Bugarskoj.
Pošto su ilegalni migranti uglavnom bez para, Prekršajni sud punoletnim licima novčanu kaznu preinačuje u kaznu zatvora. Maloletnici se privremeno upućuju u Zavod za vaspitanje omladine u Nišu. Kroz tu ustanovu od početka godine je prošlo osamnaestoro dece. 
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.