Izvor: Magyar Szó, 30.Sep.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizik da se mnogo izgubi

Najnoviji projekat „Udruženja velikih porodica - Smajl” iz Subotice postavio je sebi za cilj jačanje samopoštovanja mladih, ne bi li se time omladina ohrabrila da ostane u domovini i zasnuje porodicu. Udruženje će zato organizovati seriju treninga pod nazivom „Mladi i vizija budućnosti”. Zvanična konferencija serije treninga održana je u petak, u Gradskoj kući u Subotici. Potencijalni učesnici treninga se još uvek mogu prijaviti, a organizatori očekuju najviše prijava od srednjoškolaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << i studenata.

„Predavanja će održati stručnjak za mentalnu higijenu Lorant Mađar, a ubeđeni smo da odluke da ostanu u domovini možemo pospešiti jačanjem samopoštovanja kod mladih, koji žive u manjini i često misle da manje vrede nego njihovi vršnjaci iz redova većinske narodnosti, iako znamo da je istina upravo prava suprotnost - osobe koje pripadaju nacionalnoj manjini upijaju uticaje više kultura, govore više jezika, a time i više vrede. Druga misao koja nas je vodila jeste činjenica da današnja omladina uopšte nema viziju budućnosti. Mi, naravno, ne možemo donositi odluke umesto mladih, ali ne možemo sebi da dozvolimo da gledamo kako svi odlaze, a da pritom ništa ne pokušamo da uradimo po tom pitanju. Danas mladi više ni ne razmišljaju o mogućnostima života u domovini, misle samo na migraciju, jedino razmišljaju o tome u koju državu bi mogli i želeli da se isele. Naše udruženje okuplja velike porodice, mnogo je mladih i dece među nama, i mislimo da možemo puno da izgubimo ako ne pokušamo da učinimo nešto kako se ovaj trend iseljavanja ne bi nastavio”, izjavila je predsednica udruženja, Emeše Benak-Buču za naš list.

Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta mađara, i sam otac četvoro dece, kaže da ne veruje da se u inostranstvu mladi mogu lakše snaći nego u domovini, pored roditelja, porodice i prijatelja. Korhec je ubeđen da pitanje osnivanja porodice nije u prvom redu finansijsko pitanje. „Samopoštovanje, dijalog, spremnost na izazove i priprema na iste može biti od velike koristi. Ako proširujemo svoje horizonte, ako pomažemo jedni druge i ako jačamo elemente solidarnosti, biće zasigurno lakše izabrati porodicu”, izjavio je Korhec za RTV „Panon”.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.