Izvor: Magyar Szó, 06.Mar.2015, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reka ispod grada

Juče popodne je u centru Subotice održan neobičan flešmob gde su učenici Gimnazije za talentovane učenike „Deže Kostolanji” podsetili na reku koja je nekada proticala na ovom mestu i ulivala se u Palić, i preko koje su još u 19. veku hteli graditi mostove.

Profesorica mađarskog jezika Gimnazije, Emeke Berenji, je izjavila da je flešmob pripremljen za dan škole čija je centralna tema živa i mrtva reka. „U okviru ovog programa smo u septembru prošle godine posetili Tisu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << plovili po njoj, a učenici su učestvovali u raznim radionicama i u okviru land arta su u prirodi ostavljali trajni trag. Radi se o ostvarenjima koja pokazuju da ih je stvorila ljudska ruka, a istovremeno nisu lako uočljiva. Deca su sastavljala pismene radove vezane za vodu. Prilikom ovog flešmoba hteli smo da se bavimo mrtvom rekom ispod Subotice, koja i danas nanosi velike štete statici građevina”, objašnjava profesorica.

U akciji su učestvovali svi učenici škole, njih oko dve stotine se prošetalo, u plavoj odeći koja je simbolizovala reku, centrom grada razvlačeči plavi tekstil koji su kasnije pred Gradskom kućom predali svojim drugovima obučenim u crno. Mladi u crnom su poneli tekstil još nekoliko metara, a nakon toga su ga spustili i gazili po njemu. Mešanjem mladih u plavoj i u crnoj odeći učenici su simbolizovali zagađenje reke, a time što su gazili po platnu su hteli pokazati da više ni ne primećujemo mrtvu reku.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.