Regionalna deponija štiti životnu sredinu i zdravlje građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022, 16:15

Regionalna deponija štiti životnu sredinu i zdravlje građana

U Regionalnoj deponiji Subotica trenutno se prerađuje oko 32.000 tona otpada koji se sakupi u Subotici i još šest opština na severu Bačke. 

Resorni pokrajinski sekretar Nemanja Erceg je nakon obilaska ovog postrojenja najavio da će slični centri uskoro biti izgrađeni širom Vojvodine sa ciljem zaštite životne sredine i zdravlja građana.

Regionalna deponija u Bikovu opremljena je za preradu 70.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tona čvrstog komunalnog i neopasnog industrijskog otpada koji ovde pristiže iz Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Sente, Malog Iđoša, Novog Kneževca i Čoke, a trenutno koristi nešto više od polovine ukupnog kapaciteta.

„Imamo svu tehnologiju za preradu svih vrsta čvrstog otpada, ali i organskog. Za te potrebe izgrađena je kompostara koja ima izuzetan značaj jer omogućava povezivanje poljoprivrede i zaštitu životne sredine“, kaže Gelert Gligor, direktor Regionalne deponije Subotica.

Ovaj centar za selekciju i reciklažu otpada, koji je polovinom novembra dobio integrisanu dozvolu za rad celokupnog postrojenja, posetio je pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg koji je istakao da je ova Regionalna deponija pravo rešenje za sanitarne, ali i uklanjanje brojnih „divljih“ deponija na severu Bačke.

„Na ovom mestu biće prerađen sav komunalni otpad iz domaćinstava i neopasan otpad iz industrije. To, praktično, znači da će biti recikliran pri čemu će iz njega biti izvađene reciklabilne komponente, odnosno materijali – plastika, papir, metal....Pored toga, na ovaj način dobija se određena vrsta goriva koje će se, u energetske svrhe, koristiti za određene namene“, istakao je Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Nemanja Erceg je istakao da je Pokrajinska Vlada posredstvom resora na čijem je čelu u budžetu za 2023. godinu obezbedila dovoljno sredstava kako bi uskoro cela pokrajina dobila ovakve regionalne centre za prikupljanje, selekciju i reciklažu otpada, što će doprineti boljem kvalitetu vazduha, zemljišta i voda, a time i zdravlju građana Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.