Provera Stefanovićevog doktorata

Izvor: B92, 26.Avg.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera Stefanovićevog doktorata

Univerzitet Megatrend formirao je nezavisnu komisiju, koju čine profesori s državnih univerziteta, za proveru doktorata ministra policije Nebojše Stefanovića.

Komisiji je dat rok od mesec i po, a čine je Božidar Leković s Ekonomskog fakulteta u Subotici, Svetislav Tabaroši s Pravnog fakulteta u Beogradu i Ivan Radosavljević s beogradskog Fakulteta političkih nauka, rekao je rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu Slobodan Pajović.

Hronologija slučaja "doktorati"
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Afera s doktoratima je započela time što su ovi autori na sajtu "Peščanika" doveli u pitanje, najpre, doktorsku disertaciju ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je doktorirao na Univerzitetu Megatrend, i to za samo dve godine.

Megatrend i Stefanović su u nekoliko navrata odbacivali optužbe, a Senat Megatrenda je saopštio da nema razloga za postupak za poništenje njegove diplome, dok je Stefanović rekao za Nedeljnik da ništa nije plagirao.

Nakon objavljivanja tog teksta, sajt Peščanika je rušen hakerskim napadima. Policija je utvrdila da su napadi vršeni iz 8 zemalja, a uredništvo Peščanika je utvrdilo da su napadi išli sa servera koji pripada Megatrendu.

Na sajtu Peščanika je potom, početkom juna, objavljen tekst, čiji su autori, Marko Milanović, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu, i Miljana Radivojević, postdoktorant na Institutu za arheologiju Univerzitetskog koledža, napisali da su u Londonu pokušali da dođu do doktorske disertacije Miće Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli.

Jovanović je na to odgovorio postavljanjem opširne biografije i fotografije doktorata na sajt Univerziteta Megatrend. Naši naučnici iz Velike Britanije nakon toga su odgovorili da je taj gest potvrdio samo njihove sumnje i da na fotografiji nije londonski doktorat.

Čitav slučaj izazvao je izuzetnu pažnju javnosti, nakon čega je Ministarstvo prosvete počelo proveru doktorata.

Ministar Verbić je nakon toga izjavio da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora "Megatrenda" i pozvao Jovanovića da objasni tu činjenicu ili podnese ostavku.

Jovanović je demantovao navode Verbića i javnosti predstavio svoj doktorat, koji je pronašao u Londonu.

Jovanović je najavio i da će podneti krivičnu prijavu protiv "svih aktera ujdurme" oko njegovog doktorata, za koju tvrdi da je politički motivisana. Te večeri, u Utisku nedelje, Marko Milanović, pokretač afere, rekao je da je time što je Jovanović predstavio, negirao i sam sebe, tj. ono što je govorio ranije.

Savet Univerziteta "Megatrend" usvojio je ostavku koju je rektor Jovanović, zbog ove afere, podneo i razrešio ga dužnosti.

Ministar prosvete Srđan Verbić je, nakon ovih dešavanja najavio da će izmenama Zakona o visokom obrazovanju biti osnažena nezavisna tela koja će proveravati kvalitet diploma. Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji.

Na sajtu Peščanika osporen je i doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je 2013. odbranio doktorsku tezu na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Gradonačelnik Beograda je nakon toga izjavio da "stoji iza svog doktorata".

Autori analiza doktorata ministra Stefanovića i Miće Jovanovića objavili su da je i disertacija funkcionera DS Aleksandra Šapića u pojedinim delovima plagijat. Šapić je odbacio tvrdnje da je njegov doktorat plagijat, i naveo da je nenamerno propustio da navede izvor u svom doktoratu.

.

Rektor Megatrend univerziteta Slobodan Pajović izjavio je danas da je specijalna inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila autentičnost doktorata bivšeg rektora

tog univerziteta Miće Jovanovića na Londonskoj školi ekonomije.

"Inspekcija je utvrdila autentičnost doktorata koji nikada nije bio stavljen u pravni promet, te je irelevantan za položaj, status i dalju karijeru Jovanovića", kazao je Pajović na konferenciji za novinare na Megatrend univerzitetu.

On je istakao da Mića Jovanović više ne radi na Megatrendu, već da ima novo radno mesto u kompaniji Infinitiaviation.

Pajović je kazao da je Jovanović i dalje jedini vlasnik Megatrenda i dodao da se taj univerzitet ne prodaje.

Mića Jovanović podneo je ostavku na mesto rektora u junu, pošto su srpski naučnici iz Velike Britanje osporili da je doktorirao u Londonu.

Na sajtu Peščanika oni su tada objavili tekst u kojem su tvrdili da nisu uspeli da uđu u trag toj disertaciji iz 1983. godine.

Ministar prosvete Srđan Verbić tada je objavio da na Londonskoj školi ekonomije nema doktorskog rada Jovanovića i pozvao ga da podnese ostavku.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rektor Megatrenda: Formirana komisija za ocenu Stefanovićevog doktorata

Izvor: 24sata, 26.Avg.2014

Rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu Slobodan Pajović rekao je danas da je oformljena nezavisna komisija, koju čine profesori s državnih univerziteta, za proveru kvaliteta doktorskog rada ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića...- Situacija je bila vrlo komplikovana, bio je to veliki...

Nastavak na 24sata...

Pajović: Žrtvovali smo autonomiju Univerziteta

Izvor: Beta Video, 26.Avg.2014

BEOGRAD – „Bio je to veliki napor da se formira komisija i mi smo žrtvovali autonomiju Univerziteta kako bi se formirala komisija koju čine profesori sa državnih fakulteta”, rekao je rektor Megatrend univerziteta Slobodan Pajović. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.