Protest radnika subotičkog Bratstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika subotičkog "Bratstva"

SUBOTICA - Radnici subotičke fabrike "Bratstvo" ponovo su danas obustavili rad na sat vremena, a njihovi predstavnici održali su protestni skup pred zgradom Suda u Subotici.

Ovog puta, povod nisu bile neisplaćene zarade, već tužba koju je zbog navodne klevete protiv bivšeg predsednika štrajkačkog odbora preduzeća Marka Skenderovića podneo bivši većinski vlasnik Vladimir Delić iz Beograda.

Po pitanju tužbe, danas je u Novom Sadu održano prvo ročište na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kome se nije pojavio Delić, ali se pojavio Marko Skenderović.

Sindikalci zahtevaju da se ova tužba odbaci, istovremeno postavljajući pitanje šta je sa tužbom koju su radnici podneli protiv Delića zbog navodnih mahinacija u preduzeću i neisplaćenih zarada.

Neposredni povod za tužbu bila je izjava vođe štrajkača data medijima, u kojoj on optužuje Delića da mu je zbog onoga što je učinio fabrici "mesto iza rešetaka".

U znak podrške svom kolegi, danas su se ispred zgrade Suda pojavila četiri bivša člana štrajkačkog odbora, dok su ostali radnici u pogonima obustavili rad.

Radnici istovremeno negoduju zbog toga što je krivična prijava, koju su podneli protiv Delića još uvek u sudskim fiokama, iako je napisana još u martu prošle godine. U krivičnoj prijavi se navodi da je Delić radnike oštetio za višemilionske iznose, budući da na ime neisplaćenih plata i doprinosa, svakom od oko 300 radnika, duguje od 150 do 200 hiljada dinara.

Tužba protiv Skenderovića, koja se poziva na krivično delo klevete, upućena je Opštinskom sudu u Novom Sadu juna prošle godine.

Zaposleni u "Bratstvu" napominju da su i manjinski akcionari, takođe, pokretali krivične prijave protiv Delića, ali da one nikada nisu dobile sudski epilog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.