Pronevera u gradskoj kući

Izvor: Press, 06.Okt.2010, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronevera u gradskoj kući

U Subotici je referent gradskog Fonda za poljoprivredu proneverio 1,2 miliona dinara. Ustanovljeno je da je oštećen 271 korisnik kredita tako što je svima uvećan kreditni dug koji je trebalo da vrate banci Iz gradskog Fonda za poljoprivredu u Subotici pronevereno je oko 1,2 miliona dinara. Milan Radak, referent u fondu, osumnjičen je da je zloupotrebio službeni položaj i protivpravno, uz pomoć referenta filijale „Agrobanke" u Subotici, prisvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << veću količinu novca, na štetu fonda i korisnika kredita. Do sada je ustanovljeno da je ovom zloupotrebom oštećen 271 korisnik kredita tako što je uvećan kreditni dug koji treba vratiti banci. Protiv Radaka se vodi istražni postupak i on je privremeno suspendovan, dok je pomoćniku direktora u filijali „Agrobanke" direktor Jožef Kasa automatski dao otkaz.
Pronevera verovatno još ne bi bila ni otkrivena da se nije došlo do anuitetnog plana jednog korisnika kredita, koji je iz gradskog Fonda za razvoj poljoprivrede dobio kredit u decembru 2009. godine, gde je zapaženo da je zadužen sa 800 evra većim iznosom kad se uračunaju glavnica, kamata i troškovi kreditnog postupka, od realnog iznosa koji je trebalo da vrati. Daljom analizom anuitetnih korisnika kredita utvrđene su zloupotrebe u većem ili manjem iznosu kod gotovo svih od 271 korisnika.
- Razlika u anuitetima bila je prisutna kod svih. Nije velika, ali je prisutna. Tačne podatke još ne znamo. Budžetski inspektor pozvao je i finansijsku inspekciju MUP-a i timski rad na reviziji dokumentacije i analizi funkcionisanja Fonda, plaćanja i plasmana sredstava traje već nekoliko meseci - kaže Mirko Ostrogonac, šef Službe za poljoprivredu u Gradskoj upravi.
Već tri meseca sve nadležne službe „češljaju" poslovanje Fonda za razvoj poljoprivrede, a kako saznajemo, ispituje se poslovanje od 2004. godine, kako bi se utvrdilo o kolikoj je proneveri reč i kada su počele malverzacije sa uvećanim ratama kredita, koji su poljoprivrednici vraćali fondu, a čija je razlika završavala u tuđim džepovima. Milana Radaka je, tvrde, otkrila najpre aljkavost u radu.
- Najpre je uočena aljkavost u radu referenta koji je radio na poslovima u vezi sa Fondom za razvoj poljoprivrede. Predmeti nisu bili kompletirani, oni koji su završeni nisu uredno arhivirani i zbog toga je pokrenut disciplinski postupak. Negde u isto vreme otkrivena je zloupotreba u „Agrobanci" koja je opsluživala fond po pitanju bankarskih usluga, a i aljkavost referenta u fondu otkrila je druge aktivnosti koje zadiru u sferu zloupotrebe. Da bi se to potvrdilo i dokazalo gradonačelnik je odmah naložio budžetsku reviziju za kompletno poslovanje fonda od osnivanja 2004. godine - kaže Marija Ušumović-Davčik, načelnica gradske uprave u Subotici.
Na osnovu izveštaja budžetske revizorske komisije, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić u julu ove godine podneo je krivičnu prijavu protiv Milana Radaka, referenta u Fondu za razvoj poljoprivrede, Osnovnom tužilaštvu u Subotici, koje je naložilo istragu koju sprovodi MUP i njegovi inspektori.    
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Prebacio milion na svoj i druge račune

Izvor: Blic, 06.Okt.2010

Subotica - Protiv referenta Gradske uprave u Subotici Milana Radaka gradonačelnik Saša Vučinić podneo je krivičnu prijavu jer je oštetio gradski Fond za poljoprivredu za više od milion dinara. Prijava je podneta u julu, a prve nepravilnosti i aljkavost u Radakovom radu uočene su zahvaljajući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.