Projekat Raše Todosijevića na Bijenalu u Veneciji

Izvor: Glas javnosti, Beta, 25.Jan.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat Raše Todosijevića na Bijenalu u Veneciji

BEOGRAD - Projekat Raše Todosijevića "Svetlost i tama simbola" predstavljaće Srbiju na ovogodišnjem 54. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji od 4. juna do 27. novembra, najavili su organizatori srpskog nastupa na toj manifestaciji.

Predsednica stručne komisije Irina Subotić rekla je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture da je Todosijevićev projekt odabran ne samo zbog umetničke vrednosti, nego i zbog toga što je reč o umetniku s impresivnom stvaralačkom biografijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koja će Srbiju na dostojan način predstaviti na međunarodnoj sceni.

Prema njenim rečima, u projektu Raše Todosijevića ogleda se njegov celokupni dosadašnji umetnički opus, koji traje više decenija. U stručnom savetu su, pored Subotićeve, bili Jerko Denegri, Mrđan Bajić, Zoran Todorović i Zoran Erić. Kustoskinja izložbe je Sanja Kojić Mladenov.

Pod zajedničkim nazivom "Dnevnik" biće izloženo manjih 120 radova realizovanih u raznim tehnikama, a biće predstavljene i instalacije i skulpture Raše Todosijevića, od kojih će neke biti pozajmljene iz umetničkih zbirki, a neke dorađene ili iznova izvedene.

Biće predstavljena i serija radova pod nazivom "Gott liebt die Serben" koja predstavlja raspravu o promenljivosti tumačenja simbola i uslovljenosti tih promena istoriskim prilikama.

Izložba obuhvata i seriju "Instalacija klavira ili planina" čije su klavijature probodene štapovima za hodanje, kao i fotografije koje dokumentuju način na koji je Todosijević došao do pojedinih radova ili prikazuju neke od njegovih ranijih performansa.

Raša Todosijević je rekao da već ima zaokruženu ideju o tome na koji će način predstaviti svoje stvaralaštvo na bijenalu, dodajući da je reč o izložbi koja će izgledati kao da je zbir radova stotinu umetnika, iako je reč o jednom autoru.

Za umetnika je, kako je istakao, posebno bio inspirativan slogan ovogodišnjeg bijenala "ILLUMInation" (ILUMInacija), koji igrom reči sugeriše odnos Boga i nacije.

"Savremeni čovek, gledajući iz okruženja u kojem se nalazi, često smatra da je njegovo shvatanje simbola ili da su njegova tumačenja simbola deo jedne čvrste i teško upitne tradicije koja u svom nepromenjenom obliku traje vekovima", naveo je Todosijević.

Projekat će, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, realizovati Muzej savremene umetnosti Vojvodine, koji je na taj način, kako je naglasio direktor te ustanove i komesar izložbe Živko Grozdanić, takođe dobio priliku da se predstavi na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Dragoljub Raša Todosijević rođen je 1945. u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u rodnom gradu 1969. Pripada grupi umetnika koji su još krajem 60-ih i početkom 70-ih učinili radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i uključili se u nove tokove na svetskoj umetničkoj sceni.

Izlagao je u prestižnim galerijama i muzejima širom sveta, a njegovi radovi su otkupljeni i za pariski Bobur, stokholmski Muset modern, Muzej savremene umetnosti u Kamamotou i druge. Dobitnik je prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.