Produženje roditeljskog prava i posle punoletstva?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produženje roditeljskog prava i posle punoletstva?

Treba li roditeljima osoba sa posebnim potrebama produžiti roditeljstvo i nakon osamnaeste godine deteta, sa kojim problemima se po ovom pitanju suočavaju u praksi i da li to treba da znači da takve osobe ostaju poslovno nesposobne. Ovo su pitanja koja su razmatrana na okruglom stolu u organizaciji lokalnog ombudsmana u Subotici, povodom međunarodnog dana ljudskih prava.

Prava osoba sa invaliditetom, u koje spadaju i deca sa posebnim potrebama, najugroženija su u Srbiji, ocenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << subotički ombudsman. Na današnjem skupu, na kojem su se okupili predstavnici nevladinog sektora, raspravljalo se o unapređenju tih prava kroz prizmu rešavanja praktičnih problema u ostvarivanju prava na produženo roditeljstvo.

"Najveća odgovornost je tu na državi. Tu treba razraditi te sisteme i ja čak mislim, zato smo i pozvali nevladine organizacije jer tamo su ljudi i roditelji koji su upoznati sa potrebama i mogu ih lakše rešavati"- rekao je lokalni ombudsman Zlatko Marosuik.

A oni upozoravaju da treba naći model po kojem produženje roditeljskog prava ne znači nužno i oduzimanje poslovne sposobnosti.

"Mislim da bi smo trebali ići tim putem ostvarenja ljudskih prava i proširenja ljudskih prava, ma koliko to od ostalih traži povećano zalaganje, da pomogne osobama sa invaliditetom da pravilne odluke donesu za sebe"- kaže volonter udruženja "ZaJedno", defektolog Vesna Gavrić.

S treće strane, kakve su posledice ukoliko do toga ne dođe, odnosno ukoliko osoba s posebnim potrebama, na primer, sklapa ugovore koji su štetni po njega.

"Ta lica imaju lične karte. Činjenica je da se produženja upisuju u matične knjige i u registar javnih nepokretnosti. Međutim, ukoliko odu da kupe, na primer, mobilni telefon, niko neće prepoznati da se radi o takvom licu. Taj mobilni telefon su predali nekome od poverenja, napravili su dug roditeljima koji su dužni da vrše nadzor"- iznela je jednu nedoumicu na koju pravni sistem za sada nema odgovor zamenica lokalnog ombudsmana Ljiljana Vuković Simić.

Okrugli sto je održan u sklopu obeležavanja dana ljudskih prava, koji je prethodnih godina obeležavan litetranim konkursom za srednjoškolce.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.