Pribićević: Nema prodaje Agrokoru

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pribićević: Nema prodaje Agrokoru

Beograd -- Investicioni fond Salford ne pregovora sa hrvatskom kompanijom Agrokor o prodaji bilo koje svoje kompanije, kaže Rade Pribićević.

Taj investicioni fond upravlja "Denjub fuds grupom" u čijem sastavu su Imlek i "Subotička mlekara", "Bambi koncern" i "Knjaz Miloš".

Pribićević, direktor za korporativne i regulatorne poslove "Denjub fuds grupe", tvrdi da je u godini kada se još osećaju posledice svetske i domaće ekonomske krize "teško prodati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompaniju na zadovoljavajući način".

"Moram da demantujem pretpostavku koja je objavljena u jednom dnevnom listu o eventualnoj zainteresovanosti Agrokora. Sa kompanijama koje su u vlasništvu Agrokora, pre svega mislim na Ideu koja posluje ovde u Srbiji, značajno sarađujemo ali nismo u razgovoru sa Agrokorom o eventualnoj kupovini bilo koje kompanije", rekao je Pribićević.

Iz Salforda je ranije bilo najavljeno da ovaj fond planira da najkasnije do 2012. proda pomenute četiri kompanije, a procenjuje se da će najveće interesovanje biti za mlekarsku industriju, i to za Imlek i Mlekaru Subotica. Posle izlaska iz ovih firmi, Salford planira da reinvestira u druge kompanije u Srbiji.

Uz podsećanje da investicioni fond Salford ima nameru da proda sve četiri kompanije, ali tek kada se za to steknu uslovi, Pribićević je potvrdio da u ovom trenutku postoji komunikacija sa zainteresovanim kompanijama, koje ne dolaze samo iz regiona, već i iz Evrope i sveta, ali da se nije došlo do faze da može da se tvrdi da će neka od firmi zaista biti prodata.

"Zainteresovani smo da prodamo naše kompanije zato što iza nas stoji investicioni fond i zato što je to princip funkcionisanja investicionih fondova", objasnio je on, naglasivši da će javnost o tome biti na vreme obaveštena i da je pre toga nemoguće objavljivati imena potencijalnih zainteresovanih kompanija.

Pribićević je objasnio da su male mogućnosti da će sve četiri firme biti prodate u istom trenutku. "Kompanije posluju u tri različite branše - mlečni, konditorski proizvodi, bezalkoholna pića i mineralne vode. Ne očekujemo da će biti prodate u istom trenutku, s tim što teoretski postoji i ta mogućnost pa i nju ne isključujemo", rekao je Pribićević.

Na pitanje na koji način će buduća prodaja biti realizovana, direktor korporativnih i regulatornih poslova u "Denjub fuds grupi" je odgovorio da to neće biti učinjeno preko berze.

"Mi posedujemo kontrolne pakete akcija u svim kompanijama i nećemo ih iznositi na berzu, već ćemo kompanije prodati u direktnoj prodaji na bazi internih tendera koje ćemo organizovati", objasnio je Pribićević.

Ističući da sve ove kompanije dobro posluju, on je napomenuo da "Knjaz Miloš" u godini krize nije beležio očekivane rezultate zbog toga što je domaće ali i strano tržište vode zabeležilo pad prodaje.

"Tu smo izgubili određenu količinu prodaje u odnosu na 2008. godinu, ali i u ’Knjazu’ u poslednja dva meseca beležimo pozitivan trend tako da se nadamo da ćemo i u tom preduzeću godinu završiti uspešno", istakao je Pribićević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.