Preskakanje vatre u Maloj Bosni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preskakanje vatre u Maloj Bosni

U naselju Mala Bosna kod Subotice i ove godine održano je tradicionalno preskakanje vatre. Kako kažu meštani, taj običaj se održava kako bi se oterale nesreća i bolest.

Preskakanje vatre se organizuje svake godine na Dan Ivana Cvitnjaka. Za mlade je to dobra zabava, ali ujedno i prilika da nauče nešto novo iz svoje bogate tradicije.

"To se radi za zdravlje, za sreću. Ja još nisam učestvovao, ovo mi je prvi put. Lep je običaj", kaže Goran Antunović, KUDŽ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Bratstvo", Subotica.

U isto vreme sa preskakanjem vatre devojke pletu vence od cveća i stavljaju ih na vrata od salaša, kako bi po verovanju svoj doma sačuvali od groma i vatre.

"Pletu se zbog običaja, protiv svih negativnih stvari i kako bi bili lepi i zdravi. Pletu se kao pletenica od raznih trava", navodi Darija Nađ Heđeši.

Kada se vatra ugasi mladi bosim nogama hodaju po vrućem pepelu, i to takođe ima svoju simboliku.

"Kada skačete u pepeo, kada izgori ta kuružna slama ili šta se već pali, gazi se bosim nogama da ne bi imali žuljeve, da ne bi imali čukljeve. To su verovanja koja su ostala u narodu i treba ih sačuvati", ističe Marija Bošnjak, Udruženje građana "Bunjevačka vila" Mala Bosna.

Udruženje građana “Bunjevačka vila” iz Male Bosne peti put na ova način obeležava Dan Ivana Cvitnjaka, a učesnika je svake godine sve više.

"Prve godine kada smo organizovali bilo je veoma teško i neobično, a deca nisu bila upoznata sa ovim običajem. Sledeće godine je došlo još više dece i mladih i tako svake godine, svaki put imamo tu sreću da učestvuje sve više i više mladih", poručuje Nela Ivić, predsednica udruženja građana "Bunjevačka vila" Mala Bosna.

Grad Subotica je i ove godine podržao održavanje ove manifestacije, kao što podržava i sva druga dešavanja koja za cilj imaju očuvanje tradicije.

"Želimo da na ovaj način kažemo da svaki običaj, multinacionalnost, multikulturalnost je na prvom mestu. Treba ih podrati, treba stati iza svih događaja i mi smo kao grad zato tu", kaže Zagorka Panić, gradska menadžerka Subotice.

Preskakanje vatre predstavlja jednu od brojnih manifestacija koje se održavaju u sklopu obeležavanja jednog od najznačajnijeg bunjevačkog praznika, Dana Dužijance.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.