Preminuo subotički pesnik i slikar Nedeljko Dujaković (video)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 20:21

Preminuo subotički pesnik i slikar Nedeljko Dujaković (video)

Danas je u 68. godini života u Subotici preminuo Nedeljko Dujaković, pesnik i slikar poznat i cenjen na kulturnoj sceni severa Bačke.

Već kao mlad radnik bivše srpske industrije nafte "Naftagas" pojavio se u književnim krugovima kao jedini svetski pisac pesama o nafti. Tako su nastali njegovi stihovi o "crnom zlatu" pod zajedničkim naslovom "Iz daljine i dubine".

Svoju ljubavnu poeziju zaodenuo je mladalačkim "Vetrom u kosi", a najomiljeniji je bio među decom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa svojim pesmama u zbirci "Dečija planeta".

Pobeđivao je i na konkursima haiku poezije, a često se sa večnom nepravdom koju silni nanose slabima obračunavao britki satiričnim stihovima.

Njegove slike bile su likovni izraz njegove poezije u boji.

Imao je više samostalnih izložbi u najelitnijim prostorima njegove Subotice.

Rođen je 5.9.1954. godine u Brezičanima u opštini Čelinac u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu završio je u Đurđevu, srednju u Varaždinu i Zagrebu, a Višu tehničku školu u Novom Sadu. Radio je u preduzeću NIS-Naftagas, a živeo je u Subotici.

Bio je član Književnog kluba pri Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" u Subotici.

Pesme su mu objavljivane u časopisu "Luča", radničkom listu "Naftaš", kao i u zborniku pesama "Moravska lirika" književnog kluba "Moravski tokovi" iz Trstenika. Jedan je od autora pesama u knjizi "Sastanak bez dnevnog reda".

Izdao je zbirke pesama "Prekopavanje", "Naličje života", "Palićka vila", "Odavde do beskraja", "Čičak u snegu", "Iz daljine i dubine – pesme o nafti"...

Pesme su mu nagrađivane i objavljivane u knjigama, časopisima, zbornicima te emisijama Radio Novog Sada, Radio Subotice i YU Eko radija.

Vreme sahrane biće naknadno saopšteno.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.