Preminuo Oto Logo

Izvor: SEEcult.org, 06.Jan.2016, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Oto Logo

Umetnik Oto Logo, autor mnogobrojnih skulptura, posebno bista i spomenika, preminuo je 4. januara u Beogradu u 85. godini.

Oto Logo će biti sahranjen 9. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14 časova, prenela je RTS.

Rođen 1931. u Beogradu, Logo je završio gimnaziju u Subotici, a potom Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek.

Prema sopstvenim rečima, autor je više od 1.200 skulptura, od kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << više od 500 bista i više od 30 spomenika u javnom prostoru.

Među njima su i spomenici Živojinu Mišiću i Jovanu Cvijiću, te Marku Miljanovu u Podgorici, Veljku Vlahoviću u Kolašinu, Habibu Burgibi u Susu u Tunisu…

Logo je bio član ULUS-a od 1955. godine.

Izlagao je samostalno u Beogradu, Parizu, Veneciji, Skoplju, Sarajevu, Liježu, Briselu, Nišu, Cirihu, Manhajmu, Njujorku, Londonu, Zagrebu, Dubrovniku, Aranđelovacu, Novom Sadu, Strugi, Ohridu… i učestvovao na mnogobrojnim kolektivnim izložbama.

Dobitnik je i niza nagrada, među kojima su prva nagrada na jugoslovenskom konkursu za zlatnu značku Sterijinog pozorja u Noom Sadu (1958), Zlatna igla ULUS-a (1961), prva nagrada za skulpturu na VI Oktobarskom salonu u Beogradu (1965), Oktobarska nagrada Grada Beograda (1967),  Zlatno dleto ULUS-a (1974), prva nagrada na izložbi “NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije” u Beogradu (1976), orden Velikog oficira za kulturne zasluge, Tunis (1977)…

Dobitnik je i priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.