Izvor: Politika, 20.Dec.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeće urnisano, odgovornih još nema

Pre godinu dana gradonačelnik je podneo prvu, nedugo zatim i drugu krivičnu prijavu zbog lošeg poslovanja JKP „Čistoća i zelenilo”, ali istražni organi ćute o tome šta je urađeno tim povodom

Subotica – Pre tačno godinu dana gradonačelnik Jene Maglai izjavio je za skupštinskom govornicom da je tokom prethodne gradske vlasti i rukovodstva JKP „Čistoća i zelenilo” ne uništeno nego – urnisano. Preduzeće je, otkriveno je tada, sa 100 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinara državnog kapitala spalo na 3,6 miliona, pa nije imalo novca ni za isplatu decembarskih zarada.

Nakon teških reči usledio je i logičan potez: grad je prvi put, januara meseca, podneo krivičnu prijavu protiv jednog svog komunalnog preduzeća, tj. nepoznatih počinilaca koji su nedomaćinskim poslovanjem naneli milionsku štetu.

– Očekujem da istražni organi utvrde ko su lica koja su nanela ovoliku štetu – rekao je tada Maglai. Osim neposrednim uvidom u poslovanje „Čistoće i zelenila”, nakon što je tamo postavljeno novo rukovodstvo, krivična prijava bila je inicirana i izveštajem Državne revizorske inspekcije, koja je utvrdila niz nepravilnosti u radu preduzeća.

Međutim, to nije bila jedina prijava koju je protiv nepoznatih lica u JKP podneo gradonačelnik. Nakon nekoliko meseci usledila je još jedna krivična prijava. Reč je, kako se u prijavi tvrdi, o šteti koju je pretrpeo grad u visini od 31,3 miliona dinara uplaćenih komunalnom preduzeću za vetrozaštitne pojaseve koji nisu podignuti, i 40 miliona dinara za ozelenjavanje na državnom zemljištu koje nije urađeno.

O neuspelom podizanju vetrozaštitnih pojaseva, zbog čega su dobijani i višemilionski iznosi od Republike i Pokrajine, „Politika” je detaljno pisala još pre nego što su krivične prijave podnete.

U oba slučaja reč je visokim iznosima koji bi, ako bi se potvrdili navodi ovih prijava, lako otkrili mehanizme po kojima je iz „Čistoće i zelenila” ispumpavan novac sve dok to preduzeće nije napravilo, prema izveštaju DRI, dug od 100 miliona dinara. Utisak je, ipak, da ni nakon godinu dana utvrđivanje istine nije odmaklo ni po jednoj prijavi.

„Politika” je pre oko mesec dana poslala pitanja Višem javnom tužilaštvu u Subotici o toku ove istrage, o tome da li su uzimane izjave od lica koja imaju saznanja o ovim događajima, da li se razmišlja o proširenju istrage, kao i kakva je procedura u slučaju da se neko od lica koje može pružiti podatke u istrazi nalazi u inostranstvu. Više javno tužilaštvo nije dalo odgovor na ova pitanja.

Ni gradonačelnik koji je podneo krivične prijave nema saznanja o tome da li je istraga uopšte otvorena. Nezvanično, postoje informacije da je tužilaštvo tražilo od policije da pribavi još informacija.

„Čistoća i zelenilo” je u poslednje dve godine pod „unakrsnom vatrom” i revizora i policijskih inspektora. Ukršteni podaci i policijske i revizorske kontrole trebalo bi već da daju određeni rezultat. S druge strane, upućeni u poslovanje „Čistoće i zelenila” tvrde da se sa procesuiranjem ovog slučaja odugovlači, jer je veliku korist od njenog nedomaćinskog poslovanja imao jedan visoki funkcioner, kao i članovi njegove porodice.

Prilikom podnošenja krivične prijave to je rekao i Maglai, naglasivši da su na račun ovog preduzeća kod NIS-a tankirali „viđeniji političari”. Otuda nije čudno da je račun za gorivo bio 16,6 miliona veći od iznosa navedenog u javnoj nabavci.

Od 2007. godine do početka 2013. Javnim preduzećem „Čistoća i zelenilo” rukovodio je Vladimir Dragin, kadar DS-a koja je tada držala vlast u gradu, u jednom periodu gotovo samostalno. Upravo na taj period odnose se i krivične prijave koje je podneo sadašnji gradonačelnik, nakon što je novembra prošle godine DS prešao u opoziciju, a vlast preuzela koalicija SVM–SNS–SPS i manjinskih stranaka.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 21.12.2014.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.