Pozorište preče od asfalta

Izvor: Politika, 15.Jan.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište preče od asfalta

Tek kada se pojavilo kao budžetska stavka, građani su saznali da u Čantaviru, selu nadomak Subotice postoji pozorište u čiju obnovu će biti uloženo 32 miliona dinara

Subotica – Građanima Čantavira, sela nadomak Subotice, sa oko 6.500 stanovnika, najviše nedostaje pozorište. Tako je bar procenjeno u gradskom budžetu koji je usvojen pretposlednjeg dana prošle godine i u kojem najveća investicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u mesnim zajednicama ide upravo u Čantavir, gde će se renovirati zgrada pozorišta (32 miliona dinara). Kako je za kapitalneprojekate i ulaganja u zgrade i građevinske objekte ove godine planirano 62,2 miliona dinara, to znači da će polovina tog iznosa pripasti Čantavircima.

Ova stavka izazvala je dosta polemike prilikom samog usvajanja budžeta, pa su mnogi građani Subotice tek povodom ove rasprave i saznali da u Čantaviru postoji pozorišna zgrada. Opozicija oličena pre svega u odbornicima DS-a postavljala je pitanje opravdanosti ovakvog ulaganja. Tako je šef odborničke grupe demokrata Slavko Parać rekao da ne spori potrebu da i Čantavir ima pozorište, ali da je pitanje ima li ova investicija opravdanja u trenutku kada se govori o racionalizaciji i kada su „srezana” mnoga izdavanja. Odbornica DS-a Jasmina Tumbas insistirala je na potrebi većeg ulaganja u mesne zajednice i podizanja kvaliteta života, pre svega mladih kako bi ih zadržali na selu, a njena koleginica Đenđi Seleši je skrenula pažnju na nelogičnost da se adaptacija i rekonstrukcija Narodnog pozorišta u gradu finansira sa 25 miliona dinara, dakle manje od čantavirskog, dok pri tom i pokrajina i republika ulažu više od grada u njegov teatar.

Ipak, većinom glasova odbornika SNS-a, SVM-a, SPS-a i manjinskih stranaka budžet je izglasan i moglo bi se reći da radovi na pozorištu u Čantaviru mogu da počnu. Iako će napokon jedan godinama ruiniran objekat dobiti pristojan izgled to kao da nije prva briga Čantaviraca.

–Ideja o obnavljanju pozorišta sprovedena je bez znanja Mesne zajednice i konsultacija. To je objekat koji je u vlasništvu grada – kaže za „Politiku” Tibor Murenji, predsednik Skupštine MZ Čantavir.

Kako objašnjava, zgrada pozorišta podignuta je pre oko 70 godina i bila je u sklopu nekadašnje zemljoradničke zadruge. Kada je zadruga pre deceniju otišla u stečaj, grad je za oko tri miliona otkupio zgradu. Od tada, objekat stoji napušten i nezbrinut. Povremeno u njemu su održavane neke školske priredbe, ali nakon što su objektu zbog neplaćanja isključeni struja i voda, radijatori su pukli od zamrzavanja i čitava zgrada je ruinirana.

– To je, bez sumnje, nekada bila lepa zgrada i potrebno ju je obnoviti, ali pitanje je da li je to u ovom trenutku prioritet. Ona ima salu od 450 mesta i ostaje pitanje za šta će se ona koristiti, jer može biti samo pozorište ili eventualno bioskop. I, naravno, ostaje pitanje ko će tu zgradu održavati – navodi Murenji.

Mesna zajednica bi sa budžetom od 1,5 miliona dinara to teško mogla sebi da priušti, pa su predajući plan za ovogodišnji budžet od grada tražili ne pozorište već asfaltiranje tri ulice za koje je izrađena projektna dokumentacija. Odobren im je novac za asfaltiranje jedne ulice, ili za stvaranje akumulacionog jezera između Višnjevca i Čantavira, investicija vredna 17 miliona dinara. Rukovodstvo MZ je predalo i idejni projekat za glavni kolektor za kanalizaciju, ali umesto u budžetu i to je ostalo u „fioci”. Murenji smatra da zna odgovor zbog čega je nakon godina nebrige, grad baš sada odlučio da obnovi pozorište.

–Možda je odgovor zbog čega je za gradsku vlast ovo prioritet u tome što se ove godine u Čantaviru održava „Durindo – Đenđešbokreta”, najveća manifestacija narodnog stvaralaštva vojvođanskih Mađara. Takođe ove godine su i izbori za rukovodstvo mesnih zajednica, a sada Savez vojvođanskih Mađara ovde nema većinu.

To što je tema o obnavljanju pozorišta u ovom selu pretežno naseljenom mađarskim stanovništvom prešla na teren politike nedopada se Ferencu Deru, predsedniku Saveta MZ.

–Tu zgradu su gradili meštani Čantavira, sada će biti obnovljena jer ima mogućnosti, ali je to sve prebačeno na teren politike i napravljen problem – kratko je rekao za „Politiku” pre nego što je spustio slušalicu.

A.Isakov

objavljeno: 14.01.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.