Povređeni iz voza zbrinuti,srećom nema mrtvih

Izvor: Mondo, 02.Maj.2013, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povređeni iz voza zbrinuti,srećom nema mrtvih

U sudaru dva putnička voza danas oko 13.30 u tunelu "Tošin bunar" u Beogradu lakše je povređeno 22 putnika, a među njima je i dete. U vozovima bilo oko 100 putnika, a najgore je prošao mašinovođa jednog od vozova.

Putnički voz koji je saobraćao na liniji Beograd - Subotica naleteo je u dvokolosečnom tunelu na voz na liniji Beograd - Šid.

Prema informacijama iz MUP-a, sudar se dogodio zbog kvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na vozu koji je išao ka Šidu, zbog čega je na njega u tunelu odstraga naletjela putnička kompozicija koja saobraća na liniji Beograd – Novi Sad.

Nadležni u "Železnicama" nisu stigli da reaguju nakon kvara i nekoliko minuta kasnije došlo je do udesa.

U akciji izvlačenja putnika, koja je zbog visoke koncentracije ugljen-monoksida u tunelu bila otežana, koordinisano su više od dva časa radili timovi Hitne pomoći, policije i vatrogasaca.

Jedan vagon je ostao zarobljen u tunelu pa su putnici iz tunela do stanice u Zemunu prebačeni drugim vozom koji je došao na paralelni kolosek.

U sudaru su povređene ukupno 22 osobe od kojih nijedna nije u životnoj opasnosti, rekla je agenciji Beta portparolka Hitne pomoći Nada Macura. Ozbiljnije povrede ima samo mašinovođa, rekli su u Urgentnom centru.

"To je definitivan broj povređenih, a posle dijagnostičkih procedura moći će da se da definitivan sud o težini povreda. U ovom trenutku ne znamo ko će biti zadržan", rekla je Nada Macura.

Dodala je da je najviše povreda glave i ortopedskih povreda, od kojih je jedna osoba zadobila prelom noge.

"Najmlađa je devojčica od pet godina kojoj je povređena glava, a najstariji povređeni je muškarac od 75 godina", rekla je Nada Macura.

Dodala je i da je jedan čovek koji nije povređen doživeo "stresogenu situaciju i hipertenziju" i on se sa mesta nesreće odvezao privatnim automobilom.

Povređeni su zbrinuti o Urgentnom centru u Beogradu, ortopedskoj klinici na Banjici i u Kliničko-bolničkom centru "Zemun".

Šest povređenih sa "lakšim ali dubljim" povredama glave prebačeno je u Urgentni centar, a sedmoro povređenih sa ortopedskim povredama u Kliničko-bolnički centar "Zemun", gde je zbrinuta i jedna osoba s povredom glave.

Povređeni s prelomom noge zbrinut je u ortopedskoj bolnici na Banjici, gde je zbrinuta i osoba sa povredom kičme.

Ekipa Studija B sa lica mesta javlja da je izbegnuta velika tragedija jer nije došlo do požara posle sudara. U vozovima je bilo oko 100 putnika, među njima dosta dece i starijih ljudi.

Prema izjavama putnika za Studio B, voz za Šid je krenuo iz stanice Tošin bunar i posle nekoliko stotian metara stao u tunelu ispod Bežanijske kose. Nestalo je struje i posle nekog vremena putnici su "poleteli" pri udaru drugog voza.

Novinari javljaju da su ekipe vatrogasaca i lekara pokazale veliko požrtvovanje jer su veliko rastojanje do putnika u vozovima prošli pešice kroz tunel u kom ima dosta ugljen monoksida i smanjena je vidljivost.

Na licu mesta je vrlo brzo bio predsednik Skupštie Beograda Aleksandar Antić i Sanja Vuksanović Žugić, načelnica Uprave za vanredne situacije BEogrda.

Antić kaže da je velika sreća da u sudaru nema poginulih, a Žugić Vuksanović je dodala da je prava sreća da nije došlo do požara posle sudara i da je vrlo brzo uspostavljena kontrola nad potencijalno veoma opasnom situacijom.

"Očekujem efikasnu istragu pod kojim okolnostima je došlo do sudara vozova ali ne da bi se upiralo prstom u nekoga, već da se vidi kako je moglo to da se desi, da se više ne bi ponovilo", rekao je Antić novinarima na mestu nesreće.

On je pohvalio nadležne službe na efikasnoj i brzoj intervenciji, navodeći da se radi o ekstremno rizičnoj situaciji "kakve smo do sada uglavnom gledali na filmovima".

"Srećnim spletom okolnosti danas niko nije stradao", rekao je on.

On je, međutim, ukazao da je današnji događa pokazao da "neke stvari škripe u sistemu, kao na primer da ekipe Hitne pomoći nemaju potrebne lampe za delovanje u tunelima".

" Nakon ovoga ćemo verovatno u Štabu za vanredne situacije imati dosta toga da utvrdimo", rekao je Antić.

Načelnica za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić ukazala je da je da je najvažnije da je tehnička intervencija završena bez požara, budući da je to u ovakvim situacijama čest slučaj.

Na pitanje kako se dogodilo da voz koji je saobraćao iz Subotice udari u voz koji je stajao u kvaru u tunelu, Vuksanović Žugić je rekla da to zahteva opsežnu istagu nakon koje će biti poznati detalji i dodala da su nadležni u Železnice Srbije obavešteni o događaju.

Železnički saobraćaj bio je u prekidu, a nakon što je završena evakuacija putnika, jedan kolosek je pušten u saobraćaj, dok će drugi biti blokiran dok se ne završi uviđaj.

Na zbrinjavanju povređenih bilo je angažovano šest kola hitne pomoći, kao i vatrogasne jedinice i policija.

(MONDO, foto: printscreen)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Devojčica iz voza: Uplašila sam se da nikada više neću videti mamu

Izvor: Večernje novosti, 02.Maj.2013

SAMO pukom srećom u Beogradu je izbegnuta tragedija. U sudaru dva putnička voza, oko 13.30, u tunelu između Novog Beograda i Zemuna, povređena su 22 putnika, među njima i jedno dete. Svi, sa lakšim ozledama prevezeni su u Urgentni centar, KBC "Zemun" i Institut za ortopedske bolesti na Banjici....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.