Poslednji Đuzin film na Palićkom festivalu

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji Đuzin film na Palićkom festivalu

Festival evropskog filma prikazuje filmove nagrađivanih veterana i novih, mladih talenata, a domaći predstavnik je i „Panama” Pavla Vučkovića

Pod sloganom „Evropski san”, 22. festival evropskog filma biće održan od 18. do 24. jula na Paliću i u Subotici. Na otvaranju festivala na Letnjoj pozornici, švedskom reditelju Roju Andersonu (doputovaće vozom iz Švedske jer ne putuje avionom) i domaćem sineasti Želimiru Žilniku biće uručene nagrade „Aleksandar Lifka” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za doprinos evropskoj kinematografiji. Zatim će, u takmičarskom programu, uslediti projekcija film „The Here After” Magnusa von Horna, koprodukcija Poljske, Francuske i Švedske.

Do 24. jula u devet programskih celina biće viđeno više od 80 filmova na sedam lokacija na Paliću i u Subotici, a od ovog leta u funkciji će biti i čuvena „Velika terasa” pored Palićkog jezera.

U glavnom programu biće prikazivani filmovi novih evropskih talenata i nagrađivanih veterana kao što su Vim Venders („Sve će biti u redu” koji će u 3D tehnologiji biti prikazan na otvorenom) i Nani Moreti („Moja majka”), a na Palić stiže i čest gost festivala – nemački reditelj Ditrih Brugeman, sa novim filmom „Heil”. Za nagrade o kojima će, između ostalih, odlučivati i naš glumac Sergej Trifunović takmičiće se: „Svet je moj” rumunskog debitanta Nikolaja Konstantina Tanasea, slovačko-češki film „Koza” Ivana Ostrovskog, islandski „Ovnovi” Grimura Hakonarsona ili estonski „Rukli” Veikoa Ounpuua.

Od domaćih filmova u glavnom programu je „Panama” Pavla Vučkovića, koja je svetsku premijeru imala na Kanskom festivalu, dok će u takmičarskom programu „Paralele i sudari” biti održana svetska premijera domaćeg filma „Bez stepenika” Marka Novakovića, u kojem je poslednju ulogu na velikom platnu ostvario nedavno preminuli Vlastimir Đuza Stojiljković. U ovu takmičarsku selekciju uvršćeni su: mađarski „Miraž” Sabolča Hajdua, ruski „Test” Aleksandera Kota, rumunski „Sprat niže” Radua Munteanua i „Aferim” Radua Žudea, kao i film iz Moldavije „Divnog li sveta” Anatola Durbale.

Uz omaž programe dobitnicima nagrade „Lifka” i laureatima „Underground Spirit” priznanja, u fokusu će biti novi slovački film, a po tradiciju publiku očekuju novi mađarski filmovi i ekološki dokumentarci. U pratećim programima biće priređena izložba Ilije Šoškića posvećena Pazoliniju, u debatnom programu biće organizovan okrugli sto na temu „GMO – ekološki i ekonomski rulet”, zatim panel diskusija „Novi talas španskog filma”, kao i radionica filmske kritike koju će voditi strani filmski kritičari.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

22. Palić – Evropski san

Izvor: SEEcult.org, 02.Jul.2015, 03:05

Festival evropskog filma Palić prikazaće više od 90 filmova, a počinje već 13. jula “Klasicima na trgu” u Subotici i omaž programima dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” – domaćem autoru Želimiru Žilniku i švedskom reditelju Roju Andersonu.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.