Posle Subotice, na redu je Senta

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Subotice, na redu je Senta

Raskid koalicije SVM-a i DS-a najavljen u još jednom gradu u Vojvodini, a i jedni i drugi tvrde da sporazumi u pokrajini i republici i dalje važe

Savez vojvođanskih Mađara prvi put od svog osnivanja postao je opozicija u Subotici, kojom je ta stranka upravljala poslednjih 20. godina. Sličan scenario, po kome će DS iz lokalne vlasti istisnuti SVM već je završen i za Sentu, a u Savezu vojvođanskih Mađara strahuju da to nije kraj. Demokrate, međutim, tvrde da ne postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strateška odluka da promene koalicione partnere na bilo kom nivou vlasti. Pa, ipak, i lider SVM-a Ištvan Pastor i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić upotrebili su, govoreći o međusobnim odnosima u ova dva vojvođanska grada, isti termin – „politička odmazda”.

„Ne želimo da dodatno destabilizujemo situaciju, ali ne isključujem da posle Sente bude još nekakvih mesta na kojima će pokušati da istisnu SVM. Očito se radi o nekoj vrsti političke odmazde, koju ćemo tek videti gde će se završiti”, rekao je Pastor. Pajtić je, nasuprot tome, rekao da DS u Senti mora da reaguje zbog težnji lokalnih funkcionera SVM-a da DS potisnu iz vlasti, ocenivši da to nije „politička odmazda SVM-a zbog Subotice”.

Odnosi između dve stranke zaoštreni su krajem prošle godine kada su poslanici SVM-a odbili da glasaju za republički i pokrajinski budžet, a vladajuća koalicija bila primorana da hitno potrebne glasove pronađe u opoziciji. Iako su od tada i jedni i drugi više puta najavljivali da moraju da razgovaraju i preispitaju međusobne odnose do susreta „na vrhu” stranaka još nije došlo.

U Čoki, Bačkoj Topoli, Novom Kneževcu, Kikindi, Kuli, Srbobranu, Temerinu, Žitištu, kao na pokrajinskom i republičkom nivou DS i SVM dele vlast. U pokrajinskom parlamentu (u kome DS ima natpolovičnu većinu), SVM ima devet poslanika i predsednika Skupštine Vojvodine, dok u pokrajinskoj vladi ima potpredsednika i dvojicu sekretara. U Vladi Srbije SVM nema predstavnika, a u republičkoj skupštini ima četiri poslanika. Zato je, od kada su se pojavile nesuglasice između dve stranke, stalno otvoreno pitanje da li će se „obračun” završiti na lokalnim koalicijama ili je reč samo o prvom koraku ka potpunom razlazu koalicionih partnera. Predsednik SVM-a i juče je ponovio da ne vidi direktnu vezu između odnosa s DS-om u Subotici u odnosu na pokrajinu i republiku, ali je dodao su evidentna „nova žarišta u političkom smislu”

„Savez vojvođanskih Mađara je bio i ostao naš koalicioni partner, ali su moguće pojedinačne promene na lokalu”, tvrdi Bojan Pajtić i ističe da je DS s tom strankom uvek imao korektne odnose i da nikada nije bilo problema u funkcionisanju pokrajinske vlade i njenih tela.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanović takođe ne očekuje da će se događaji u Subotici i Senti, koji su istina dodano zategli odnose između dve stranke, rezultirati raskidom koalicije na republičkom nivou.

„Situaciju, naravno, dodatno kvare i odnosi unutar samog SVM-a i to što je Jožef Kasa isključen iz stranke dan posle posete Borisu Tadiću. Ipak, ne vidim šta bi i jedni i drugi dobili raskidom koalicije i siguran sam da ne žele da spale sve mostove između sebe. Demokratska stranka bi imala ozbiljan problem u republičkom parlamentu i morala bi svaki put da se dogovara oko glasanja s nekim još manje uticajnim u biračkom telu, a SVM sigurno ne želi da izazove izbore u Srbiji”, objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, sukob bi uskoro morao da splasne, i jedni i drugi će morati da pristanu na neku vrstu kompromisa. „Mislim da će se sve završiti na lokalnom nivou u Vojvodini. Čak mi se čini verovatnim da SVM nekako ’pušta’ DS da ih istisne iz vlasti u pojedinim opštinama, i da računa na to da će jednom, kada demokratama stvarno bude potreban to moći da naplati”, kaže Dejan Vuk Stanković.

G. Novaković - A. Popović

--------------------------------------------------

Slučaj Senta

Naredne srede u Senti će biti označen kraj vladajuće koalicije koju su činili DS, SVM i G17 plus i formiranje nove skupštine većine u kojoj su DS, LSV i Građanski savez Mađara Lasla Rac Saboa. Predsednik opštinskog odbora DS-a u Senti Slobodan Borđoški za „Politiku” tvrdi da ovaj slučaj nije ni na koji način povezan sa subotičkim.

„Naš potez je zapravo bio iznuđen. Ni do sada nismo bili zadovoljni kako funkcioniše naša koalicije, jer se SVM nije pridržavao koalicionog dogovora, a sada smo od odbornika LSV-a saznali da je SVM dogovarao sa njima ulazak u vladajuću koaliciju, da bi nas potisli iz nje”, kaže Borđoški.

Demokratska stranka je uputila poziv i stranci G17 plus da se priklone novoj skupštinskoj većini. O kadrovskim rešenjima se još pregovara, ali, kako nezvanično saznajemo, jedino je sigurno da će novi predsednik opštine biti mađarske nacionalnosti.

--------------------------------------------------

Većina i bez SVM-a

Glasovi poslanika SVM-a u skupštini Srbije jesu važni, ali vladajuća koalicija pri ovakvom rasporedu snaga u republičkom parlamentu teoretski može i bez njih. Osim što povremeno može da računa i na glasove LDP-a, koalicija oko DS-a je većinu od 126 od ukupno 250 poslanika praktično obezbedila i glasovima dvojice nezavisnih poslanika – Vladana Batića i Jovana Damjanovića. Iako formalno nisu deo vladajuće koalicije, do sada se pokazalo da, kad zatreba, mogu da priskoče u pomoć prilikom glasanja.

[objavljeno: 13/02/2010]
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.