Poslanici traže informacije o Subotiću

Izvor: Glas javnosti, 18.Mar.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici traže informacije o Subotiću

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović zatražio je danas u Skupštini Srbije informacije nadležnih o slučaju Stanka Subotića i o privatizaciji kompanije "Novosti".

Na početku rada parlamenta, Todorović je zatražio da se te informacije dostave do ponedeljka za kada je zakazana sednica Odbora za odbranu i bezbednost na kojoj će biti razmotreni navodi Subotića da je biznismenima Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću pozajmio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 50 miliona evra i da su tim novcem kupili Večernje novosti i Luku "Beograd". Todorović je zatražio od Ministarstva pravde da dostavi informaciju da li je tačno da je protiv Stanka Subotića Caneta podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja.

Takođe je upitao da li je na osnovu toga raspisana poternica za njim s obzirom da to delo u međunarodnom pravu apsolutno ne postoji i ako je tako zbog čega je to urađeno.

Todorović je zatražio dostavljanje informacija o svim transformacijama kompanije "Novosti" od 1990. godine do 2006. godine, kao i informacije o tome ko stoji iza tri strane kompanije za koje se, kako je naveo, ne zna ko su vlasnici, a koje imaju 62,24 odsto vrednosti "Novosti".

- Šta ćete ako ovde nađete Subotića, braću Šarić, a neko ih pokriva imenom i prezimenom. Kako je moguće da se ne zna koje su ovo kompanije, ko je dao pare - rekao je Todorović.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija zatražila je da poslanici dobiju informaciju pod kojim uslovima i na koji način je država 2005. godine prodala vlasništvo u Luci "Beograd".

Kolundžija je zatražila i informaciju o trošenju sredstava koje je Srbija upućivala na Kosovo s ozbirom da su se, kao je navela, mnogi građani sa Kosova žalili da je bilo mnogo zloupotreba u trošenju tih sredstava od 2004. godine do 2007. godine.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Vladimir Milentijević pitao je predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića da li po njima uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa Kosovom, na čemu insistira EU, znači priznanje nezavisnog Kosova i za šta će se oni opredeliti " za ulazak u EU ili očuvanje Kosova u sastavu Srbije".

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Nikola Krpić pitao je kada će Vlada Srbije da isplati novac onima koji su tražili isplatu ratne štete za povrede u NATO bombardovanju s obzirom da se, kako je naveo, na to čeka 11 godina.

Skupština je posle pitanja poslanika počela raspravu o amandmanima na predložene zakone iz oblasti nauke.

Naslaganje oko novčanog kažnjavanja poslanika

BEOGRAD - Administrativni odbor Skupštine Srbije novčano je danas kaznio zamenika šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandra Martinovića zbog opomene koju mu je u decembru 2009. godine izrekla predsedavajuća Gordana Čomić.

Odluka o novčanom kažnjavanju Martinovića sa 3.000 dinara podelila je članove odbora iz vladajuće koalicije i opozicije oko pitanja da li odbor treba da automatski kazni poslanika kome je izrečena opomena, ili da prethodno utvrdi opravdanost izrečene mere.

Član Odbora iz Liberalno demokratske stranke Nenad Milić, kao i članovi odbora iz SRS usprotivili su se kažnjavanju Martinovića jer kako su ocenili, nema osnova za to i naveli da odbor treba da odluči da li mu je opravdano izrečena mera opomene.

Vladajuća koalicija smatra da po Poslovniku Administrativni odbor nema nadležnost da procenjuje da li je predsedavajući opravdano izrekao meru.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstatinović rekao je da je izricanje mera diskreciono pravo predsedavajućeg kada utvrdi da se remeti vođenje sednice.

"Dužni smo da ga kaznimo. Nije se desilo da je nekome izrečena mera a da ga nije kaznio Administrativni odbor. Nesumnjivo je opomena izrečena. Ne postoji mogućnost da ne bude kažnjen", rekao je Konstantinović.

Konstantinović je naveo da bi glasanje protiv kažnjavanja Martinovića bilo kršenje Poslovnika.

Član odbora iz LDP Nenad Milić rekao je da nema osnova za kažnjavanje Martinovića jer, kako je naveo, nije povredio Poslovnik i ocenio da je u konkretnom slučaju predsedavajuća "drastično" prekršila Poslovnik.

"Glasajte protiv odluke (o kažnjavanju) i pokažite da Administrativni odbor ima kapacitet da spreči zloupotrebe predsedavajućeg", poručio je Milić kolegama.

Milić je naveo da su poslanici svedoci da "ima problema" kada sednici predsedava Gordana Čomić i da odbor odbijanjem da kazni Martinovića treba da pošalje poruku Gordani Čomić da zlouptrebljava Poslovnik i da je u tome spreči.

Milić je rekao da Čomićeva često zlouptrebljava Poslovnik, da članovi Administrativnog odbora treba da glasaju protiv kažnjavanja Martinovića, a da glasanje za kažnjavanje znači degradiranje odbora i parlamenta.

Član odbora iz Demokratske stranke Boško Ristić rekao je da po Poslovniku Administrativni odbor ima obavezu da izrekne kaznu za opomenu i da to skupštinsko telo ne može da procenjuje način ponašanja predsedavajućeg i opravdanost izrečene mere.

Milić je na to odgovorio da predsedavajući može da pogreši i da je izricanje mere opomene Martinoviću klasičan primer zloupotrebe diskrecionog prava predsedavajućeg.

Dejan Mirović iz SRS takođe je optužio Gordanu Čomić da često zloupotrebljava Poslovnik i naveo da Martinović nije dao povoda za izricanje mere opomene.

Administrativni odbora predložio je parlamentu da konstatuje poslanički mandat Lidiji Dimitrijević iz SRS, koja je izabrana umesto Gorana Cvetanovića koji je krajem prošle godine iz SRS prešao u Srpsku naprednu stranku i vratio mandat radikalima.

Skupština je danas na sednici i konstatovala mandat poslanici SRS Lidiji Dimitrijević.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.