Poskupela putarina, Srbija među skupljima u regionu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jul.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupela putarina, Srbija među skupljima u regionu

Dok za 3 evra, koliko košta vinjeta koja važi 7 dana, možete da prođete celu Rumuniju uzduž i popreko, da biste putničkim autom stigli od Subotice do Preševa morate da izdvojite 15 evra. Najskuplja relacija između dve naplatne rampe je Beograd-Niš i za taj put treba izdvojiti 900 dinara ili 7,62 evra. Putarina jeftinija u BiH, Severnoj Makedoniji, ali i Mađarskoj.

Nikola Lazić, novinar iz Bujanovca, kaže da često ide do Niša i Beograda zbog posla i da je novo poskupljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << putarina primetan “udarac po džepu” vozača.

Mnogo je. U Niš idem često i sad mi treba skoro 1.000 dinara da odem i da se vratim. Ako idem do Beograda to je još 900 dinara samo u jednom pravcu. Ozbiljne cifre. Kod nekih prevoznika je 1.400 dinara povratna karta do Beograda - priča Lazić.

Kaže da sa krajnjeg juga Pčinjskog okruga ima ljudi koji putuju svakodnevno u Niš i njih taj put svakodnevno košta desetak evra, što nije mali izdatak.

Da li je putarina u Srbiji skupa?

Za tačno 10 evra, prema podacima sa zvaničnih putarskih sajtova, može da se kupi vinjeta u Mađarskoj, za sva vozila lakša od 3,5 tona, kojom je dozvoljeno kretanje svim putevima u ovoj državi i to celih 10 dana.

Rumuni su još jeftiniji, pa je ova mogućnost vlasnicima putničkih automobila omogućena za svega 3 evra, za 7 dana.

Najskuplje vinjete u regionu ima Slovenija - 15 evra, dok je najskuplja relacija na auto-putevima sa naplatnim rampama u Hrvatskoj i to na relaiciji Split - Zagreb za šta treba izdvojiti 24 evra van sezone, dok je u sezoni još skuplje.

Putarina koja se plaća na naplatnim rampama je najjeftinija u Severnoj Makedoniji, gde najviše novca treba izdvojiti na relaciji Petrovec - Veles, 80 denara ili 1,32 evra. Sve ostale relacije su jeftinije.

U cenovniku koji je, kako piše na sajtu “Puteva Srbije”, stupio na snagu 15. juna bile su predviđene niže cene putarina. Međutim, nakon mesec i po dana, cenovnik je izmenjen.

Tako je relacija Beograd - Niš, skočila sa 800 na 900 dinara u jednom pravcu, a Doljevac - Preševo sa 540 na 600 dinara.

Nove i stare cene; Izvor: Putevi Srbije

Kompletan cenovnik možete pogledati - ovde.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.