Poreznici oduzimaju zemlju zbog dugova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreznici oduzimaju zemlju zbog dugova

Poreska uprava Srbije počela je da oduzima zemlju paorima koji nisu izmirili obaveze na ime plaćanja penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja. U Subotici je tim povodom pokrenuto potpisivanje peticije za izmenu Zakona, kao i za otpisivanje dugova zemljoradnicima, po osnovu neplaćenih doprinosa.

Inicijativu je podržao i državni sekretar za poljoprivredu Atila Juhas. Poreska uprava nije odgovorila na pitanja koja smo im tim povodom uputili pre dva dana.

Ferenc >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Palašti, zemljoradnik iz Bajmoka, imao je 19 jutara zemlje. Poreska uprava pre dve nedelje konfiskovala mu je šest jutara, po osnovu duga za neplaćene doprinose za penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje. Dug je narastao na 5.000 evra plus 7.000 kamate. Palašti nije mogao da plaća doprinose, ali i kaže da mu ne treba penzija od osam hiljada dinara.

"Jer kao zemljoradnik, ako dođe do toga da ne mogu raditi, prodaću jedno jutro zemlje ili dati svu zemlju u arendu i imaću više od te arende, nego što bi mi oni dali penziju", rekao je Palašti za RTV.

Poreska uprava za isti iznos tereti i njegovu suprugu Terezu, na koju je upisano jedno jutro zemlje. Bez obzira na to koliko imaju zemlje, paore doprinosi isto koštaju.

Mara Vojnić Tunić ima dva jutra zemlje na njenom imenu, koje joj je ostalo od oca i sada treba da plati 100.000 dinara, a na rešenju stoji da je dohodak na to 340 dinara.

Mirko Čović ne može da veruje da će iko moći da mu oduzme zemlju, koju je 150 godina obrađivala njegova porodica.

"Poslednja konfiskacija je bila 1952. godine. Znači, mi se vraćamo na staro, a to ne valja. A hoćemo da uđemo u Evropu!? Gde ćemo mi? Pa, jer to nije sramota", zapitao se Čović.

Lazo Dulić, koji obrađuje 110 hektara zemlje i redovno plaća doprinose, kaže da to ne može da izdrži onaj ko ima jedan hektar zemlje i iste obaveze.

"To nema smisla. Sa jednim hektarom, taj nema toliki bruto dobitak da bi mogao platiti 94.000", rekao je Dulić.

Inicijatori peticije traže ukidanje postojećeg Zakona.  Jedan od inicijatora peticije Blaško Temunović rekao je da oni traže da se poljoprivrednim proizvođačima otpišu dugovi i poveže staž, kao i bankrotiranim preduzećima koja su propala i koje je država izmirila.

Sve u svemu, ako se dugovi ne otpišu, u Srbiji neće važiti ona da ako uveče očerupaš seljaka, da će mu ujutru izrasti novo perje.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.