Porez se najredovnije plaća u Subotici

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez se najredovnije plaća u Subotici

Lokalna poreska služba za četiri godine povećala broj obveznika po osnovu posedovanja imovine sa 36.997 na 53.921

Subotica – Prema podacima Naleda iz početka juna, kada je u pitanju prikupljanje lokalnog poreza budžet se najbolje punio u Subotici, gde je ova stavka činila 9,7 odsto gradske kase. To je ujedno, i najstabilniji prihod grada.

Kada je 2008. godine formirana lokalna poreska administracija, u registru je postojala stavka o 36.997 građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji su poreski obveznici po osnovu posedovanja imovine. Ažuriranjem podataka, ove godine obaveza plaćanja poreza poslata je na 53.921 adresu. Kako za „Politiku” iznosi Anka Trifunović, šef Službe lokalne poreske administracije, poreznici će ove godine od građana, pravnih lica i preduzetnika prikupiti oko 632 miliona dinara, od čega 157 miliona za korišćenje građevinskog zemljišta, od poreza na imovinu fizičkih lica treba da se slije 215 miliona, porez na imovinu pravnih lica iznosi 184 miliona dinara, komunalne takse 42 miliona i ekološka nadoknada 32 miliona dinara. Do početka jula prikupljeno je 340 miliona dinara.

– Kada je formirana služba procenjivali smo da 10 odsto objekata nije prijavljeno i da se za njih ne plaća porez. Međutim, kako teče ažuriranje podataka, utisak je da je procenat onih koji ne plaćaju porez mnogo veći, i kod imovine fizičkih, ali i pravnih lica – kaže nam Trifunović.

Zbog toga lokalni poreznici prilježno evidentiraju sve kupoprodajne ugovore i ugovore o nasledstvu i poklonu kako bi imali tačne podatke o vlasnicima nekretnina. Takođe su nastojali da utvrde preciznu imovinu pojedinih firmi i preduzetnika. Poreski obveznici su dužni da podnesu poreske prijave u roku od 10 dana za imovinu koju steknu, počnu ili prestanu da koriste. Obveznicima koji nisu prijavili svoju imovinu poreznici šalju pozive da to učine, da bi se izbeglo sankcionisanje zbog učinjenog poreskog prekršaja.

– Porez ne možemo ni ubrati, ali ni otpisati bez učešća stranke. Zbog toga ih pozivamo da dođu da unesemo podatke o svakoj promeni u evidenciju. Naša obaveza je da šaljemo opomene i tako prekidamo zastarevanje obaveze, a mišljenja smo da bi građani bili možda i vredniji u plaćanju poreza kada bi bili bolje informisani za koje namene se troši koji deo tog novca, i šta je u lokalnoj sredini i u funkcionisanju službi finansirano tim novcem. Možda bi to bio podsticaj građanima da izvršavaju svoje obaveze – kaže Trifunović.

Pre četiri godine, građani su gradu dugovali na ime poreza na imovinu oko 50 miliona dinara plus kamata od 38 miliona dinara. U isto vreme dug pravnih lica iznosio je 120 miliona, uz 105 miliona dinara kamate. Ove godine dug građana je 108 miliona dinara, na šta se dodaje kamata od 120 miliona, dok pravna lica duguju 77 miliona dinara i 63,4 miliona na ime kamata. Inače, najveći dužnici poreznicima su firme u stečaju koje godinama nisu plaćale poreze, takse i nadoknade.

Anka Trifunović je i predsedavajući svih lokalnih poreskih administracija Srbije u okviru Koordinacionog tima Stalne konferencije gradova i opština. Ovo telo osim što održava obuku za svoje članove, zajednički nastupa pred Ministarstvom finansija i lokalnim samoupravama daje predlog najbolje prakse, s obzirom da se ne može dati univerzalno uputstvo jer lokalne sredine same uređuju način plaćanja lokalnih taksa i nadoknada.

A. Isakov

objavljeno: 17.07.2012.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.