Pomen stradalim Jevrejima u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020, 20:26

Pomen stradalim Jevrejima u Subotici

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca, u Subotici je obeležena godišnjica deportacije Jevreja u Drugom svetskom ratu. U logore smrti je pre 76 godina deportovano četiri hiljade tamošnjih Jevreja, od kojih se samo jedan manji broj vratio u Suboticu.

Za subotičke Jevreje je 16. jun 1944. godine jedan od najtužnijih dana. Tada je počela njihova deportacija u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge nacističke logore smrti širom Evrope. Iz Subotice je deportovano četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hiljade Jevreja.

"Vratilo se nazad 1080, međutim članstvo Jevrejske opštine se smanjilo već 48-e godine, kada je formirana država Izrael, onda je polovina od tog članstva otišlo za Izrael, tako da danas imamo oko 250 članova Jevrejske opštine u Subotici", kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji.

Govoreći na komemorativnom skupu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je podsetio na jake prijateljske odnose srpskog i jevrejskog naroda, koji su zajedno prošli kroz teške istorijske trenutke.

"Deo smo naroda, koji uz Jevreje, Ruse i Rome, spade u najveće stradalnike u strašnom pohodu Hitlerove nacističke mašinerije i razumemo šta je patnja. Više od bilo koga razumemo i šta je nepravda", rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Nevine žrtve koje su stradale u Drugom svetskom ratu nikada se ne smeju zaboraviti, a Holokaust se nikada više ne sme dogoditi, poručio je glavni rabin Srbije Isak Asiel.

"Sloboda i borba za pravdu je nešto što se teško stiče, ali se lako gubi. Sećanje je bitan element u očuvanju i slobode, i borbe za pravdu", rekao je Asiel.

Vence na spomenik stradalim Javrejima u dvorištu Sinagoge položili su pored predstavnika grada i okruga, predstavnici Nacionalnih saveta, Generalnih konzulata i Saveza jevrejskih opština, kao i drugih organizacija iz Subotice i Srbije.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.