Položeni venci na spomenik kralju Petru u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2022, 18:34

Položeni venci na spomenik kralju Petru u Subotici

Kod spomenika kralju Petru I u Subotici, koji je podignut 30. novembra prošle godine, prvi put su, povodom obeležavanja godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i nacionalnog praznika Bunjevaca, položeni venci i cveće.

Kod spomenika kralju Petru prvom Oslobodiocu, povodom 104 godine od Velike narodne Skupštine održane 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, služen je parastos stradalima za slobodu i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji, a predstavnici Grada, Severnobačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okruga, Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Vojske Srbije kao i Bunjevačkog nacionalnog saveta, položili su vence i cveće.

“Grad Subotica je podržao inicijativu svih sekcija Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca “Kralj Petar prvi”, da se 25. novembar obeležava polaganjem venaca na spomenik kralju Petru prvom Karađorđeviću u Subotici”, rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Upravo ovaj datum Bunjevci proslavljaju kao jedan od svoja četiri nacionalna praznika, koji je ove godine obeležen u prostorijama Bunjevačke matice dan uoči ovog datuma koji je značajan kako za Bunjevce tako i celu Srbiju jer je simbol ispunjenja težnji južnoslovenskih naroda za životom u zajedničkoj državi.

“Mi smo ovaj datum obeležavali pre mnogih drugih, oko njega smo se okupljali zato što je to trenutak kad su Bunjevci bili bitni za stvaranje ove države. Neki to jako dobro pamte, neki ne znaju, neki još uvek uče, ali taj datum je svakako naš kamen temeljac na koji se oslanjamo”, istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Istorijska previranja označila su 25. novembar kao jedan od najvažnijih datuma s obzirom da su se tog dana na Skupštini održanoj 1918. godine u Novom Sadu, Bačka, Banat i Baranja prisajedinili Kraljevini Srbiji.

Obeležavanje tog datuma kao svog nacionalnog praznika, ove godine proteklo je u znaku istraživanja o istoriji bačkih Bunjevaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.