Pokrenut pretkrivični postupak o privatizaciji Novosti

Izvor: Blic, 18.Jun.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenut pretkrivični postupak o privatizaciji Novosti

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je danas da je pokrenut pretkrivični postupak o privatizaciji kompanije Novosti. Radisavljević kaže da tužilaštvo ispituje navode Stanka Subotića

To je učinjeno na osnovu izjave Stanka Subotića koji tvrdi da ima dokaz i o uplati pola miliona evra za predizbornu kampanju Demokratske stranke Srbije (DSS), što je, kako navodi Subotić, bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uslov za dogovor o privatizaciji Novosti.

Stanko Subotić, u izjavama koje je 24. maja preko advokata dostavio tužilaštvu za organizovani kriminal, izneo je brojne optužbe na račun Milana Beka i Miroslava Miškovića. Naveo je da su oni organizovali protivzakonito preuzimanje akcija Novosti 2006. godine.

Subotić je naveo da su imali podršku pojedinih članova vlade i direktora Večernjih novosti Manojla Vukotića. U tužilaštvu za organizovani kriminal kažu da rade na navodima iz Subotićeve izjave.

"Slučaj je u pretkrivičnom postupku i ispituju se navodi”, rekao je Radisavljević za B92 i dodao da se "očekuje izvešataj policije”.

Subotić navodi da su njegovi advokati, na zahtev tužilaštva, dostavili dodatne dokumente i pojašnjenja izjave. On tvrdi i da je većinu pregovora o prodaji Novosti vodio bivši sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov, koji je to ranije demantovao. Subotić kaže da je posrednik u pregovorima bio kontroverzni biznismen Dragi Mićović, na čiji je račun navodno i uplatio 500 hiljada evra za izbornu kampanju DSS-a.

Kao dokaz za ove tvrdnje Subotić je dostavio bankarski izvod u kojem se vidi da je 4. jula 2006. godine na jedan račun u italijanskoj banci "Monte di pasci de siena” uplaćena ova suma. Na izvodu se, međutim, vidi samo broj računa ali ne i ime na koje je novac uplaćen.

Subotić nije želeo da odgovori na pitanje "kako ovaj papir predstavlja dokaz da je 500 hiljada evra uplaćeno baš Mićoviću”, već je samo rekao da taj dokument ima i tužilaštvo i da njegove trvdnje može u Italiji da proveri za 24 sata. Mićović je odbio da bilo šta komentariše.

On ni ranije nije želeo da objasni svoju ulogu u privatizaciji Novosti. Njegovo ime pominje se i u dokumentu do kojeg je došla TV B92, a koji je deo ugovora između firmi koje kontroliše Milan Beko i firme Stanka Subotića.

"Ako i jedna i druga strana ne dođu do dogovora u roku od 60 dana, treba da se obrate gospodinu Dragom Mićoviću, rođenom 6. aprila 1969. godine u Beranima, čija je uloga da bude medijator i koji bi trebalo da ponudi rešenje eventualnog spora dve strane", navodi se u dokumentu.

Inače, u ovom ugovoru navodi se da troškove za preuzimanje akcija Novosti snosi Subotićeva firma "Senta”, a da će sam proces biti izveden preko nekoliko Bekovih firmi koje i danas upravljaju tom medijskom kućom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.