Pokrajinski ombudsman:  Govor mržnje kao krivično delo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinski ombudsman: Govor mržnje kao krivično delo

NOVI SAD - Pokrajinski ombudsman Dejan Janča danas je najoštrije osudio ispisivanje grafita mržnje na jednoj privatnoj kući u Petrovaradinu i na Domu Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine u Subotici uperenih protiv hrvatske nacionalne zajednice.

"Pokrajinski ombudsman je od početka godine u nekoliko navrata osuđivao slične postupke u Čoki i Temerinu, budući da govor mržnje u višenacionalnim sredinama neposredno poziva na netoleranciju, dikriminaciju i nejednak tretman pojedinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i grupa građana", dodaje se u pisanoj izjavi Janče.

Janča je pozvao nadležne organe, tužilaštvo i sudove, da govori mržnje uperene protiv druge nacije budu okvalifikovani kao krivična dela, a ne kao obični prekršaji, kako je do sada bilo uobičajeno.

Prema saznanjima pokrajinskog ombudsmana, policija je u Subotici privela i u prisustvu roditelja i advokata saslušala dva maloletnika, za koje se sumnja da su ispisali pomenute grafite.

U Petrovaradinu, gde živi veliki broj Hrvata, policija je obavila uviđaj, a zapisnik je potom predat Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.