Pojačana kontrola kretanja migranata, nema mesta panici zbog telesnih vaši

Izvor: RTS, 05.Nov.2016, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačana kontrola kretanja migranata, nema mesta panici zbog telesnih vaši

Radna grupa Vlade Srbije za rešavanje mešovitih migracionih tokova donela je odluku da nadležni organi pojačano kontrolišu kretanje migranata u Srbiji u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, nakon što je kod migranata u Beogradu, Subotici i Šidu registrovana pojava telesnih vaši, izjavio je za RTS Nenad Ivanišević, zamenik predsednika Radne grupe.
Migranti koji se nalaze u beogradskim parkovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u narednih desetak dana biće smešteni u prihvatne centre u zemlji, a sa agencijama koje im pružaju pomoć je dogovoreno da se to više ne čini u parkovima u centru prestonice.

Improvizovani kampovi na Horgošu i Kelebiji biće ispražnjeni za dve do tri nedelje, jer će očekuje da će zahtevi za azil u Mađarskoj biti predavani u regularnim prihvatnim centrima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.  
U tranzitno-prihvatnim centrima, između ostalih i u Preševu, kod migranata su registrovane telesne vaši koje prenose pegavi tifus, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Njima je, kažu, pružena potrebna pomoć, a razloga za strah nema. 
Oko 1.000 migranata trenutno boravi u prihvatnom centru u Krnjači. Kod par desetina njih je konstatovna pojava telesne vaši.
U Krnjači, ali i u prihvatnim centrima u Preševu, Subotici i Šidu, migranti su izolovani i pružena im je adekvatna zdrvstvena nega.
Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice rekao je za RTS ranije danas da je situacija pod kontrolom.

"Preduzeli smo sve potrebne preventivne i protivepidemijske mere, kako bismo suzbili pojavu telesnih vaši i dalje širenje. Svi centri imaju prostoriju za izolaciju i imamo puno preparata kojima se to tretira", rekao je Mišković.
Naglasio je da se ne govori o bolesti već o vašima, i da je to znak da nema mesta panici.
"Sve ovo što smo uradili je znak da nema mesta panici, da je situacija pod kontrolom. Epidemolozi i lekari su non-stop u centrima i činimo sve da situacija bude pod kontrolom", rekao je Mišković.
Objašnjava da se migrantima, nakon preventivnog i protivepidemijskog tretiranja, daje čista garderoba.
Poziva sve ljude, kompanije i organizacije, koje su u mogućnosti, da doniraju toplu odeću i obuću za predstojeće zimske dane.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komesarijat: Bez panike zbog telesnih vaši kod migranata

Izvor: B92, 05.Nov.2016

Beograd -- U tranzitno-prihvatnim centrima, između ostalih i u Preševu, kod migranata su registrovane telesne vaši koje prenose pegavi tifus...To je potvrđeno iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", ali je njima pružena potrebna pomoć i razloga za strah nema...Oko 1.000...

Nastavak na B92...

MIGRANTI DONELI OPASNU BOLEST: Od tog oboljenja umrli su mnogi Srbi! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Nov.2016

U tranzitno-prihvatnim centrima, između ostalih i u Preševu, kod migranata su registrovane telesne vaši koje prenose pegavi tifus, potvrdeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", ali je njima pružena potrebna pomoć i razloga za strah nema...Oko 1.000 migranata trenutno...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.