Izvor: Magyar Szó, 03.Nov.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška ženama obolelim od raka dojke

„Soroptimist Klub” u Subotici, u okviru svog programa, pod nazivom „Žene za društvenu dobrobit”, želi da skrene pažnju javnosti na važnost borbe protiv raka dojke svojom akcijom „Sa 100 ružičastih balona za zdravlje žena”.

U mesecu borbe protiv raka dojke organizatori pozivaju na šetnju u centru grada, svakoga ko želi učiniti nešto za svoje zdravlje.

„Ova bolest je tu, među nama, ipak malo znamo o njoj, malo govorimo o njoj, a žene koje se bore sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << rakom nerado pričaju o tome”, kaže Doroća Silađi, jedna od organizatora akcije. „Prošetali smo se Korzom, ružičaste balone smo pustili na glavnom trgu kao simbol puštanja bolesti. Želimo poručiti ženama koje se bore sa ovom bolešću da nisu same, da im želimo da istraju i da se izleče”, kaže organizatorka.

O prevenciji i o ranom prepoznavanju bolesti, u Gradskoj biblioteci, predavanje su održale dr. Radmila Pavić i dr. Atila Čengeri, dok su dve žene koje su bolovale od raka dojke pričale o svom iskustvu sa ovom bolešću.

Edit Pinter Molnar je naglasila da se čovek mora pripremiti za veoma tešku borbu od samog momenta dijagnoze raka dojke. „Imala sam operaciju, nakon toga sam primala hemoterapiju, a posle sam išla i na zračenje. Rak dojke se može pojaviti čak i od nezgodnog pada. Žene koje sam srela u bolnici jedna drugu hrabre da istraju u borbi. Bilo je slučajeva kada sam dotakla dno, kada čovek postane svestan od čega zapravo boluje, i kada se počne sa terapijom tad čovek postane svestan da će to potrajati i kada opadne kosa i kada se sa tim mora suočiti u ogledalu… Ali kada vidi da nije sam, oseća da mora da ide korak po korak unapred, uhvati neki ritam i gleda samo unapred. Ja sam se vratila na posao, u školu, deca nisu bila podrugljiva sa mnom, mada sam časove držala sa kosom dugom svega 1,5 centimetara. Hrabrili su me, saosećali su sa mnom, videli u meni čoveka. O ovoj temi se ne govori, mada ima jako puno ljudi koji boluju od ove bolesti”, priča profesorka koja se izborila sa rakom dojke.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.