Izvor: Politika, 19.Okt.2014, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podmetnut požar u subotičkoj džamiji

U toku je privođenje više lica koja se sumnjiče za pokušaj paljenja garžznog prostora džamije u Subotici i kamenovanja lokala vlasnika albanske nacionalnosti.

Subotica – Juče rano ujutro oko 3.30 časova dva nepoznata lica podmetnula su požar kod garažnih vrata na kompleksu uz Muhadžir džamiju u Subotici. Niko nije povređen, ali je naneta materijalna šteta koja se procenjuje.

Prema rečima imama Selma Drekovića, na osnovu snimka nadzorne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kamere, vidljivo je da su oko 3.30 časova u nedelju ujutru dva lica zapalila neku napravu koja je izazvala požar i oštetila garažna vrata. Na snimku se takođe vidi da je neko od prolaznika ili komšija nekoliko minuta posle toga ugasio vatru.

– Zahvalan sam sugrađanima koji su odmah reagovali, jer upravo iznad ovih vrata nalazi se moj stan gde sam sa ženom i malim detetom, i da požar nije ubrzo ugašen bili bismo ugroženi – rekao je Dreković, dodajući: – I pored ovog incidenta u Subotici se osećam bezbedno, a i policija dodatno obezbeđuje objekat.

Na sajtu Mešihata Islamske zajednice ovim povodom izdato je saopštenje u kojem se ističe zabrinutost za muslimane i njihove objekte zbog ovakvih napada.

Do Muhadžir džamije tokom prepodneva izašao je i Jene Maglai, gradonačelnik, koji je naglasio da je želeo odmah da reaguje na ovakav incident čiji počinioci šalju lošu poruku.

– U Subotici svako treba da se oseća sigurnim i nećemo tolerisati bilo kakva ugrožavanja u multikonfesionalnoj i multinacionalnoj sredini kao što je naša. Želimo da pokažemo da ovde država funkcioniše i energično ćemo reagovati na ovakve događaje, i lokalna samouprava, i policija ali i tužilaštvo od kojeg očekujem odgovarajuću kvalifikaciju ovog dela i procesuiranja počinilaca – rekao je Maglai.

Gradonačelnik je dodao da je proteklih dana u dogovoru s Policijskom upravom pojačana kontrola oko objekata koji bi se mogli smatrati metama napada posle poslednjih događaja u našoj zemlji.

Video-zapis o podmetanju požara dostavljen je policiji koja je juče ujutro zajedno sa zamenikom višeg javnog tužioca načinila uviđaj. Igor Velimirović, zamenik načelnika odeljenja policije u Policijskoj upravi u Subotici, kaže da se preduzimaju sve mere kako bi počinioci bili pronađeni, kao i mere zaštite da se ovaj incident ne ponovi.

Muhadžir džamija u Subotici otvorena je 26. avgusta 2008. godine, a prema zvaničnim podacima kojima gradska uprava raspolaže u Subotici živi oko dve hiljade pripadnika islamske veroispovesti. Imam Dreković stigao je u Suboticu pre nekoliko sedmica. Osim džamije, pripadnici islamske zajednice u Subotici imaju i medresu.

A.I.

-----------------------------------------------------------

Veljović u Novom Sadu zbog incidenata

Direktor policije Milorad Veljović i šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivan Ristić razgovarali su u Novom Sadu s gradonačelnikom Milošem Vučevićem i načelnikom Policijske uprave Sinišom Radakovićem o bezbednosnoj situaciji u gradu, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Povod su incidenti u kojima su na meti bili objekti u vlasništvu građana druge nacionalnosti.

„U dogovoru s ministrom, došao sam sa svojim saradnicima u Novi Sad da odavde pošaljemo jasnu poruku da nećemo tolerisati ugrožavanje bezbednosti građana, bez obzira na njihovu nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost i da će policija vrlo brzo pronaći vinovnike ovih događaja i privesti ih licu pravde”, naglasio je direktor policije, navedeno je u saopštenju.

Veljović je podvukao da ovakvi incidenti štete interesima države i da je, zato, prioritet policije i u Novom Sadu i u celoj Srbiji da se ovi događaji što pre rasvetle, da počinioci budu najstrože kažnjeni i da se obezbedi puna lična i imovinska sigurnost svakog građanina.

„U razgovoru s gradonačelnikom zajednički smo konstatovali da je Novi Sad miran grad i ubeđen sam da ovakvi ekscesi ne mogu poremetiti stabilan zajednički život građana i dobre međunacionalne odnose. Jednostavno, mi moramo garantovati, i kao policija i kao država, bezbednost svakog građanina, i Novog Sada i cele Srbije, bez obzira na nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost”, poručio je Veljović.

On je ponovio da policija preduzima maksimalne mere na rasvetljavanju poslednjih incidenata, da je u subotu na poligrafsko testiranje privođeno više osoba i da se istraga i dalje intenzivno sprovodi.

Gradonačelnik Vučević najoštrije je osudio poslednje incidente u gradu i izrazio je uverenje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova vrlo brzo pronaći neodgovorne pojedince i da će oni biti procesuirani u skladu sa zakonom. Fonet

-----------------------------------------------------------

Kamenovana poslastičarnica Telep

Poslastičarnica „Telep” u Ulici Jožefa Atile broj 10 u Novom Sadu, vlasništvo Arslana Rašitija, kamenovana je preksinoć oko dva sata posle ponoći.

Reč je o jednoj od najstarijih poslastičarnica u Novom Sadu, a za sada nepoznati napadači kamenicama su polomili dva stakla na izlogu.

Po rečima Arslana Rašitija, napad je policiji prijavio komšija koji radi kao noćni čuvar u obližnjem objektu i policija je vrlo brzo došla na lice mesta.

„Poslastičarnica radi duže od 60 godina i nikada nismo imali nikakav problem, tako da nas je ovaj napad iznenadio”, rekao je Rašiti.

On je naglasio da od ranog jutra veliki broj komšija i građana Novog Sada dolazi u njegovu poslastičarnicu i da daju podršku, pitaju da li mu je potrebna kakva pomoć.

„Svi redom osuđuju ovo što se desilo i zahvaljujem svima onima koji su ponudili pomoć, a takvih je zaista dosta”, rekao je Rašiti.

Poslastičarnica „Telep” je poslednji u nizu objekata koji su u poslednja četiri dana kamenovani u Novom Sadu.

Njihovi vlasnici su uglavnom Albanci, ali je Rašiti Goranac.

Pre toga, u sredu uveče je kamenovana pekara „Vojvođanka” u Ulici Petra Drapšina, a u noći između četvrtka i petka kamenovane su pekara „Evropa” na Bulevaru cara Lazara, pekara „As – pek NS” u Ulici Narodnog fronta i ćevabdžinica „Baš ćevap” u Ulici Maksima Gorkog.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Uhapšeni priznao da je ubio pekara iz Begeča

BEOGRAD – Muškarac, koji je uhapšen pod sumnjom da je ubio pekara Slobodana Stojanovskog iz Begeča, priznao je danas da je počinio taj zločin, saznaje Tanjug u MUP-u.

On je priznao ubistvo nakon što je policija u njegovoj septičkoj jami pronašla nož kojim je ubistvo izvršeno.

Pekar Slobodan Stojanovski (62) ubijen je pretprošle noći, a dan posle novosadska policija je uhapsila muškarca starog 40 godina, takođe iz Begeča i odredila mu pritvor do 48 sati.

Telo Stojanovskog u dvorištu njegove kuće, u kojoj se nalazi i pekara „Sloboda”, našao je pomoćni radnik u pekari kada je došao na posao.

Beta

objavljeno: 19/10/2014
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.