Podignuta optužnica protiv Simeona Vilovskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2010, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv Simeona Vilovskog

BEOGRAD -

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv direktora građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog (47) i bivšeg arhimandrita Simeona Vilovskog (47), izjavio je danas Tanjugu portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Subotički i Vilovski optužnicom se terete da su od 8. jula 2004. do neutvrđenog dana krajem januara ove godine, zloupotrebom službenog položaja, nezakonito prisvojili blizu 350.000 evra iz blagajne Eparhije raško-prizrenske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kosovsko-metohijske, precizirao je Zorić.

Tužilaštvo za sada nije stavilo predlog da se Vilovskom, koji je nedostupan pravosudnim organima Srbije sudi u odsustvu, potvrdila je Tanjugu portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Vilovski boravi na slobodi u Grčkoj, pošto je Vrhovni sud te države sredinom jula odbio zahtev Srbije za njegovo izručenje i uz kauciju ga pustilo iz pritvora.

Odlukom Srpske pravoslavne crkve Vilovskom je nedavno oduzet monaški čin i vraćeno mu je svetovno ime.

On je bio bliski saradnik umirovljenog vladike Artemija, koji bi na suđenju trebalo da bude saslušan kao svedok.

Branilac Vilovskog advokat Branislav Tapušković izjavio je Tanjugu da Vilovski ne namerava da se pojavi na suđenju u Beogradu jer se, kako je naveo, u toku dosadašnjeg postupka nije pokazalo da mu bila obezbeđena pravičnost suđenja.

On je naglasio da neće ulagati prigovor na optužnicu, jer je odbrani Vilovskog u interesu da suđenje što pre počne i javnosti predoči da navodi optužnice nisu tačni, kao i da bi se utvrdilo gde su stvarno išle pare za izgradnju manastira.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Subotičkom produži pritvor u kom boravi od februara ove godine.

Prema navodima optužnice, Vilovski je, kao odgovorna osoba koja je bila ovlašćena za zastupanje Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, preko blagajne eparhije, Subotičkom u gotovini isplaćivao novac za navodno izvršene radove na rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na Kosmetu.

Bivši arhimandrit je davao usmene naloge blagajniku Milivoju Markoviću da preko blagajne, na ruke, direktoru "Rada Neimara" isplati 349.875 evra, na ime fiktivnih radova. Ovaj novac, Subotički je uplaćivao na račun svog preduzeća.

Prema navodima optužnice, blagajnik Milivoje Marković je po nalogu Vilovskog sačinio 18 priznanica za novac koji je isplatio Subotičkom. Na ovaj način, Subotičkom je pribavljena korist od blizu 350.000 evra, a Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska oštećena je za ovaj iznos.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.