Počeo sedmi Joakimfest

Izvor: Glas javnosti, 08.Maj.2010, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sedmi "Joakimfest"

KRAGUJEVAC - Sedmi "Joakimfest" počeo je sinoć u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru predstavom subotičkog Narodnog pozorišta "Banović Strahinja", u režiji Andraša Urbana, po tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza.

U takmičarskoj selekciji najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora biće odigrano osam predstava pozorišta iz Subotice, Beograda, Kragujevca, Inđije, Vršca i Niša.

"Joakimfest" je proglasila otvorenim rediteljka iz Beograda Milena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Marković, koja je rekla da ima dosta dobrih dramskih pisaca za koje su ova vremena muke i nevolje vrlo inspirativna.

U okviru pratećeg programa festivala u galeriji "Joakim Vujić" otvorena je šesta izložba pozorišnih plakata profesionalnih pozorišta Srbije i proglašeni najuspešniji učesnici.

U konkurenciji 32 plakata stručni žiri je odlučio da Gran pri dobije dizajner iz Valjeva Dušan Arsenić za set plakata.

Tri ravnopravne diplome galerije dodeljene su dizajnerima iz Niša i Kragujevca Nenadu Živadinoviću i Dejanu Petroviću i banjalučkoj agenciji POP.

Na sceni "Jaokim Vujić" večeras će biti izvedena predstava "Hipertenzija" Kulturnog centra Inđija (na fotografiji), u režiji i po tekstu Svetislava Basare.

U konkurenciji za festivalske nagrade biće odigrana "Elektra" Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca, po tekstu Danila Kiša, a u režiji Bore Draškovića, a kragujevački Knajževsko-srpski teatar izvešće predstavu "Kontumac" Đorđa Milosavljevića, u režiji Žanka Tomića.

Narodno pozorište u Nišu predstaviće se Nušićevim komadom "Gospođa ministarka" u režiji Dušana Jovanovića. Nušićev komad "Pokojnik" u režiji i adaptaciji Egona Savina, odigraće Narodno pozorište u Beogradu, dok će Beogradsko dramsko izvesti predstavu Sanje Domazet "Mesec u plamenu" u režiji Stefana Sablića.

Pozorište "Boško Buha" iz Beograda izvešće predstavu "Igra u tami", po tekstu Đorđa Milosavljevića i u režiji Juga Radivojevića.

U čast nagrađenih, poslednjeg dana festivala, 15. maja biće odigrana monodrama glumca Mirka Babića "Kada su cvetale tikve".

Teatrolog Dragana Bošković, rediteljka Anđelka Nikolić i književnik Slobodan Pavićević odlučivaće o nagradama za najbolju predstavu, režiju, tekst ili adaptaciju, glumu, scenografiju, kostim, muziku. Na festivalu će biti dodeljena i specijalna nagrada publike.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.