Počeli radovi na modernizaciji pruge Subotica - Segedin uz prisustvo Vučića i Orbana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 03:13

Počeli radovi na modernizaciji pruge Subotica - Segedin uz prisustvo Vučića i Orbana

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) počeli su danas u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Na železničkoj stanici u Horgošu, gde je ozvaničen početak radova na modernizaciji pruge, prisustvuje i veliki broj građana iz ovog kraja.

Početku radova prisustvuju i ministar građevinarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara.

Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljenog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija RŽD Internešnal, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom Karin komerc.

RŽD Internešnal u ovom projektu učestvuje samo sa 25 odsto, odnosno izvodi radove demontaže i izgradnje gornjeg stroja, dok vodeći partner u konzorcijumu, Karin Komerc, izvodi sve ostale radove.

Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom.

Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između dva grada Subotice i Segedina, biće ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađrske.

Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić i Orban danas na početku radova na železnickoj pruzi Subotica - Horgoš - Segedin!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2021

Ceremonija početka radova biće održana u 13.30 časova..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovaće danas ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.