Počela testiranja na antitela u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2020, 19:34

Počela testiranja na antitela u Subotici

Subotičani koji žele da se testiraju na prisustvo antitela na koronavirus, mogu to da urade u Zavodu za javno zdravlje tog grada. Reč je o brzom serološkom testu za čije potrebe se uzima venska krv, a rezultati su poznati već za 15 minuta.

Za testiranje na prisustvo antitela na koronavirus nije potrebna nikakva priprema, tako da je dozvoljeno prethodno konzumiranje hrane i pića, ali je neophodno uplatiti 1200 dinara i sa dokazom o uplati doći u Zavod za javno zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Subotica, na vađenje krvi.

Epidemiolozi ističu da ovaj test može da bude veoma koristan, jer otkriva prisustvo antitela klase IgM i IgG, odnosno može da pokaže da li je osoba trenutno inficirana ili da li je u nekon predhodnom periodu bila u kontaktu sa virusom.

"Ako se pojave IgM antitela, to znači da je reč o svežoj infekciji, i tada je ta osoba potencijalno zarazna iako pri tome možda nema kliničku sliku. Znači svako kome u krvi nađemo IgM antitela, osoba se upućuje u takozvane respiratorne ambulante, gde potom sledi daljnja dijagnostika, pre svega uzima se bris iz nosa, radi pi-si-ar testiranja. Međutim ako osoba poseduje samo IgG antitela, ona se javljaju u nešto kasnijoj infekciji i to je dokaz da je osoba u prošlosti bila u kontaktu sa virusom, da je oboljenje prebolela, da je imuna protiv odgovarajućeg sero tipa, a pri tome sama osoba možda nije imala nikakvu kliničku sliku ili je imala neku kliničku sliku zbog koje se nije javljala lekaru", rekao je Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Za zdravstvene ustanove u Severnobačkom okrugu obezbeđeno je ukupno 8.000 seroloških testova, ali se pored toga i dalje rade i pi-si-ar testovi koji pokazuju da li je osobe trenutno zaražena.

"Ovi testovi su pokazatelj trenutne infektivnosti i odgovarajuće zemlje, pre svega Austrija ovo zahtevaju, tako da veliki broj naših sugrađana koji obavljaju privremene poslove u Austriji, na lični zahtev moraju da imaju ovo testiranje, tek onda mogu da se upute u odgovarajuće zemlje", dodao je Bohucki.

Rezultati pi-si-ar testova koji važe 72 sata, dobijaju se u roku od 24 do 48 časova, dok su rezultati serološkog testiranja gotovi za petnaestak minuta i mogu se podići radnim danima od 13.30 do 14 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.