POVEĆAN BROJ PREKRŠAJA U SUBOTICI: Tokom 2021. godine zabeleženo oko hiljadu više predmeta

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022, 17:02

POVEĆAN BROJ PREKRŠAJA U SUBOTICI: Tokom 2021. godine zabeleženo oko hiljadu više predmeta

Saobraćaj je najkritičniji.

Prošle godine Subotičani su pravili više prekršaja nego 2020. godine, a ubedljivo najviše je bilo onih iz oblasti saobraćaja. Ovo objašnjava činjenica da je Prekršajni sud u godini za nama imao u radu oko hiljadu predmeta više nego 2020.

Tokom prošle godine Prekršajni sud je u radu imao ukupno 10.800 predmeta. To je veći broj u odnosu na broj predmeta u kojima je sud postupao tokom 2020. godine kada je zaprimljeno 9.806 predmeta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- To znači da je u 2021. godini bila prisutna tendencija povećanja broja prekršaja u svim oblastima. Najviše podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka bilo je iz oblasti saobraćaja i oni čine oko 70 posto ukupno zapremljenih predmeta u sudu. Po broju učestalosti podnetih zahteva, ovu oblast prate prekršaji nastali zbog povrede carinskih, deviznih i poreskih propisa. Potom su tu prekršaji nastali remećenjem javnog reda i mira, te iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu - kaže Tanja Vladušić Rudić, predsednica Prekršajnog suda.

Od ukupnog broja zaprimljenih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno od 10.800 predmeta, rešeno je 8.563 predmeta. Iz Prekršajnog suda navode da se najveći broj predmeta reši unutar jedne godine, kako navodi portal Subotica.com

O tome svedoči činjenica da je čak u 7.741 predmetu postupak trajao do 1 godine, u 807 predmeta postupak je trajao od 1 do 2 godine, da bi u samo 15 predmeta postupak trajao od 3 do 5 godina. Duže trajanje postupka je karakteristično za carinske, devizne i poreske prekršaje gde je rok zastarelosti za vođenje prekršajnog postupka duži.

U godini za nama Prekršajni sud je ostvario veću efikasnost u naplati kazni i nastalih troškova postupka. Ukupno je na ime izrečenih novčanih kazni i troškova postupka naplaćeno blizu 199 miliona dinara.

- Jedan deo novčanih kazni se odnosi na kazne izrečene u prekršajnom postupku, a drugi deo na naplaćene novčane kazne koje su bile izrečene od strane organa uprave u fiksnom iznosu, a koje okrivljeni nisu isplatili u zakonskom roku od 8 dana - objašnjavaju iz Prekršajnog suda.

Do maja prošle godine u ovom sudu je postupalo 9 sudija, kada je na upražnjena mesta izabrano još dvoje sudija.

Više vesti o Subotici možete pogledati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.