Oživele crnotravske mahale

Izvor: RTS, 11.Jul.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživele crnotravske mahale

Crna Trava je po broju stanovnika najmanja opština u Srbiji. U letnjim mesecima crnotravske mahale ožive kada se oni koji su tu rođeni, vraćaju kućama. Ono što daje nadu jeste to da je sve više zainteresovanih investitora iz zemlje i inostranstva za ulaganje u razvoj sportskog turizma pre svega brdskog biciklizma.
Ovde mu je najlepše, tu se najbolje oseća. Rade Jakovljević jedva čeka da iz Subotice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde živi,  dođe da leto provede na obroncima Plane u svojoj mahali Todorovce iznad Crne Trave.

"Meni je lepo, kako god da je, meni je lepo. To je važno pošto su moji otišli u Miletić posle rata, a 1999. godine sam počeo ovo da pravim",  kaže Rade. 
Da su putevi pravljeni sredinom prošlog veka mnogi Crnotravci, poput Jakovljevićevih roditelja ne bi napuštali svoj rodni kraj. To potvrđuju i Zoran i Srbijanka Conić iz mahale Belčine.
"Ovde nema ljudi, ja i supruga smo sami. Sve što mogu ja uradim, pokosim, trsim, put popravim", kaže Zoran Conić. 
Srbijanka kaže da u u maju, junu i julu beru pečurke, kada počinje da sazreva borovnica i malina. Sada suše vrganj, prave začine i koriste za jelo.
U opštinu Crna Trava već decenijama nema značajnijeg ulaganja, jer jednostavno nema radne snage. Zato je neophodna pomoć države, ali i Crnotravaca koji mogu i žele da ulože. Potencijali za razvoj sportskog turizma su veliki. To potvrđuju i trke u brdskom biciklizmu koje se ovde organizuju već 14 godina.
"Ovde je priroda fantastična predeli su idealni za održavanje sportskih kampova i za biciklizam", kaže Nemanja Vajs, selektor reprezentacije Srbije.
"Ja kao građevinski investitor planiram da izgradim Bajk frendli hotel i frendli hotel za planinske šetače. Crna Trava ima 104 prirodna izvora vode i siguran sam da će ovde dolaziti turisti iz cele Evrope", navodi Marko Ivić, predsednik BK Orlovac iz Crne Trave.
Vreme za prazne priče je isteklo. Novac više nije problem. Investitora ima, pa ideje treba pretočiti u projekte. Da Crna Trava ponovo postane Vilin Lug, kako se nekada zvala.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.